DISCOUNT ER IKKE ET KVALITETSSTEMPEL

Af Niels Kliim

DISCOUNT ER IKKE ET KVALITETSSTEMPEL

Jeg tænker at når Coop har følt sig nødsaget til at tilføje ordet “discount” i navnet, til 365 butikkerne, må det være fordi de er nervøse for at kunderne vil forveksle butikkerne med high end supermarkeder, som ingen jo, ifølge Coop, vil handle i.

Her siger jeg så lige noget hurtigt: Jeg har en gang gået forbi en 365discount butik, og jeg tror ikke, at det er nødvendigt, ligefrem, at skrive hvilken type butik de har kastet ind bag de grønne plastic-tildækkede vinduer!

DISCOUNT MIG HER OG DISCOUNT MIG DER

Prøv en gang at lukke øjnene og tilføj ordet discount til de ting du omgiver dig med. Discountsport, discountbil, discountcafé, discountyoga, discountferie, discountmad etc. Coop ser os som discountmennesker – og det er der da vel ingen, af os, der syntes særligt meget om.

Jeg tror reelt ikke, at ledelsen i Coop har styr på kundesegmenter, forbrugsmønstre, købeoplevelser, indretning og design. I stedet for at udvikle egne ideer, kigger man rundt på konkurrenterne, og ser hvad der virker hos dem, hvorefter man laver en – i de fleste tilfælde – dårlig kopi. Jeg tror ikke på, at der i Coop findes en eneste, der er i stand til, eller tør, at sætte en unik retning for Coop.

Det de foretager sig nu er uambitiøst og middelmådigt – i bedste fald, bare ligegyldigt. Coop- og Brugsen-butikker er mainstream butikker med standardmad – Ikke noget der løfter sig over andre dagligvarebutikker. Coop 365discount skiller sig da i det mindste ud ved at være omtrent det mest rædselsfulde supermarked, man kan forestille sig – og det er sjovt nok den butiksform Coop ser som deres guldæg – det er sgu patetisk!

KOPISMENS TRIVIELLE SNÆVERSYNETHED

Jeg tror at Irma er blevet slagtet, fordi ingen af de øvrige kæder har noget der ligner Irma, og derfor overbeviser man sig selv, i Coop, om, at det må være Irma der er problemet. Udelukkende fordi man arbejder efter kopismen trivielle snæversynethed, og ikke magter at udvikle, dyrke og forfølge det unikke og trendsættende.

Man fjerner altså et af de mest unikke brand, fra den danske supermarkedsscene, i et forsøg på at ligne konkurrenterne. Jeg er ikke tvivl om at Irma kunne være Coops redning, hvis man sætter de rette udviklere, idemagere, designere og købmænd i spidsen. Hov – der har vidst allerede været et par stykker i fortiden! Men de har nok været skide irriterende – så hellere lukke deres afdeling!

Et brand overlever jo ikke 137 år, uden at der er et eller andet det kan! Med den alder er det måske helt forventeligt at man kan trænge til en hjælpende hånd og en enkelt make over, i ny og næ.

Det er dumt, dovent og forstemmende at se på Coops ageren, som en elefant i en glasbutik, der rager kunstværket på gulvet, så det smadrer. Sæt dog Irma på den oplyste pidestal midt i glasbutikken, hvor hun, med sin aura af soliditet, troværdighed og autensitet kan være fyrtårnet, der tiltrække kunder i alle dele af landet.

VI ER KUNDER – VI VIL BEHANDLES ORDENTLIGT

Selvfølgelig vil vi danskere, i hele landet, gerne forkæles – mens vi fylder vores kurve med både high-end produkter og discount, efter eget valg og pengepung. Jeg tror ikke, nogen af os, har lyst til at blive anset som discountmennesker, der knuselsker at trave gang op og gang ned, mellem halvåbne papkasser, uden at møde en eneste medarbejder.

Jeg kan huske at man tilbage i firserne, talte om at Netto helst skulle signalere discount, men også skulle have en stil, så butikkerne kunne fungere i alle dele af landet. Jeg tror at et af Faktas problemer, altid har været, at den var en billig kopi af Netto. Det virker til at man, hos Fakta tænkte, at jo mere butikkerne osede af billighed og ligegyldighed, des flere kunder ville man tiltrække – Og det er vel cirka det samme koncept man har overført til Coop 365discount butikkerne. Dog gnider man, nu, ordet “discount” rundt i ansigtet på kunderne, i håb om at forbrugerne, i dag, har ophøjet “discount” til et kvalitetsstempel!

Man skal godt nok være, både tonedøv og farveblind for at tro på, at man, ved at skifte fra rød til grøn og oven i købet med sit navn fortælle, at man går efter laveste fællesnævner, kan vinde kunderne over på sin side.

Kære Coop. Historien har vist, at I aldrig har knækket koden til at drive discountsupermarkeder – eller andre former for butikker – alligevel kører I videre i fuldstændigt samme rille. Det virker som om I manisk forsøger at overbevise os alle sammen om, at vi er en nation af discountmennesker, alt imens pengene fosser ud af kassen.

SKAM JER

Føler I slet ikke at I har en arv fra de oprindelige HB/FDB tanker, I må stå på mål for?

I brøster jer af at have 1,9 millioner medlemmer der bakker jer op. I om nogen må da stå vagt om det ansvar, der følger med. I stedet er I endt med at være et foretagende, hvor kundernes penge ender i en amerikansk kapitalfonds lomme og et stort sort underskudshul i Coop. Ingen af de to giver noget tilbage til udviklingen af det samfund som I selv er afhængige af – jeg håber I skammer jer, bare en lille smule over at have formøblet formuen og den tillid I har nydt.

“Discount · discount · discount”. I ender sgu med at sige det så tit, at I med tiden, selv tror det er et kvalitetsstempel. Vi kunder vil ikke kun have discount – vi kunder vil behandles ordentligt og med respekt! Og det tror jeg I må sande på et tidspunkt! …. men så ændrer I vel bare det hele igen – hvis I findes til den tid??

Forza Irma 💙

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s