SOMMERKUNST 2021 eller: LAWRENCE WEINER I HOLSTEBRO

Af Lars Movin

Den amerikanske kunstner Lawrence Weiner (f. 1942) har jeg fulgt i mange år og også været så heldig fra tid til anden at engagere til forskellige af mine projekter, heriblandt udstillingen “Close-Ups. Contemporary Art and Carl Th. Dreyer” (Nikolaj, 1999) (sammen med Lene Crone) og filmene “Lowell Celebrates Kerouac” (1998) og “Connections: Ray Johnson On-Line” (2001) (begge sammen med Steen Møller Rasmussen). Derfor var det oplagt, at vi i forbindelse med sommerens rundrejse i det jyske måtte lægge vejen forbi Holstebro Kunstmuseum, hvor man frem til den 31. oktober viser “CLOSE TO A RAINBOW”, den største soloudstilling af Weiner herhjemme til dato.

Lawrence Weiner har i godt og vel et halvt århundrede beskæftiget sig med en række forskellige former og materialer – performance, film, kunstnerbøger, musik m.m. Dog er han især kendt for sine tekstbaserede værker, en art væg-installationer, hvor billedkunstens vanlige formater (maleri, skulptur) i tråd med 1960’ernes konceptuelt orienterede avantgardestrømninger er omsat til skrift, ord, udsagn. Det er værker, der på sin vis er poetiske i deres koncise tanke- og handlingsstimulerende karakter, men også – i et konceptuelt lys – billedlige og skulpturelle. Fra ord til billede og retur – eller videre ud til et helt tredje sted, som vi måske end ikke har nogen begreber for …

Weiner har i årenes løb haft en særlig tilknytning til Danmark, blandt andet i kraft af sit kollegiale venskab med Albert Mertz, og hans første udstilling herhjemme fandt sted så tidligt som i 1974 (på Tranegården i Gentofte). I 1995 blev han første gang vist på Holstebro Kunstmuseum, og i forbindelse med den aktuelle udstilling har museet erhvervet et værk (en væg-installation) med den typiske Weiner-titel “MATTER AS WE KNOW IT + RED PAINT + YELLOW MUD + GREEN SLIME & BURIED WHERE THE EARTH IS SOFT ENOUGH” (1995).

“CLOSE TO A RAINBOW” består af ti store værker, heraf et enkelt helt nyt, samt en række papirarbejder; og at et omfattende katalog er under udarbejdelse med planlagt udgivelse i løbet af efteråret 2021.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s