SOMMERKUNST 2021 eller: EVA KOCH I THY

Af Lars Movin

På sommerens odysse rundt i landet lagde vi vejen forbi forskellige udstillingssteder, naturligvis nogle af de større – Brandts i Odense, Aros i Aarhus, Kunsten i Aalborg – men også flere af de mere perifert beliggende, heriblandt Statens Museum for Kunsts satellit i Hurup i det nordvestlige Jylland, kaldet SMK Thy.

SMK Thy er spektakulært placeret i Doverodde Købmandsgård, som med sin tårnhøje hvide silo og udsigten over Limfjorden i sig selv er et besøg værd (se billederne). Og så kan man frem til 24. oktober se en rigtig fin udstilling af Eva Kochs videoværker, heriblandt den fænomenale interaktive videoinstallation “Villar” (2001), som trods sin højteknologiske præsentationsform på forunderlig vis smelter lydefrit ind i købmandsgårdens rustikke bindingsværks-interiører.

I “Villar” undersøger Eva Koch – via sin spanskfødte mor – historien om en familie fra Villar del Cobo, en afsidesbeliggende bjerglandsby i Aragonien i det østlige Spanien, som i forbindelse med 1930’ernes Spanske Borgerkrig blev spredt for alle vinde. Blandt andet blev Eva Kochs mor, Cristobalina, sendt på børnehjem og bortadopteret til en norsk familie og havnede siden via en tur omkring Færøerne i Danmark. Og at de forskellige familiemedlemmer siden fandt hinanden igen, var et lykketræf, der involverede en stribe tilfældigheder grænsende til mirakler. En fortælling om familie, tilhørsforhold og identitet i den moderne verden – og et hovedværk i nyere dansk videokunst.

I mødet med installationen kan beskueren med sine bevægelser selv manøvrere igennem fortællingens mange grene og stykke sin egen mosaik af skæbnetråde sammen. Og bagefter kan man gå ud på området omkring SMK Thy og blive blæst godt og grundigt igennem, mens de mange indtryk bundfælder sig.

For mere om SMK Thy, inklusive information om Eva Kochs udstilling, se linket her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s