Vi skal sætte øjeblikkeligt ind over for kødindustrien

Af Zenia Stampe

Nu har jeg nærlæst FN’s klimarapport, og for Danmark er der ingen tvivl om, hvad konklusionen bør være: Vi skal sætte øjeblikkeligt ind over for kødindustrien.

For første gang viser rapporten nemlig, hvor stor en del af den globale opvarmning, der kan henføres til de enkelte klimagasser. Og det viser sig, at metan er en næsten lige så stor klimasynder som CO2. Hvor CO2 har hævet gennemsnitstemperaturen med 0,8 grader, har metan hævet temperaturen 0,5 grader.

Men metan har været en blind plet i den danske klimaindsats. Mens vi har gjort alt muligt for at omlægge energisektoren og mindske CO2-udslippet, så er der stort set intet sket med landbrugets metan-udledning. Landbruget står for over 80 pct. af den samlede danske metan-udledning, og den er kun faldet med 0,7 pct. siden 1990.

Det er som om, regeringen og de borgerlige bare ikke vil acceptere, at kødindustrien er en mindst lige så alvorlig klimatrussel som kul- og olieindustrien. Men med klimapanelets entydige opfordring om at sætte hårdt og hurtigt ind over for metan, så kan vi ikke blive ved med se igennem fingrene med kødindustriens enorme klimaaftryk. Vi kan heller ikke vente på nye, endnu ikke opfundne teknologier. Der skal handles nu.

Desto mere frustrerende og alarmerende er det at høre klimaminister Dan Jørgensen svare uden om og henvise til nogle landbrugsforhandlinger, som i realiteten er gået i stå og udskudt på uvis tid. Det er et kæmpe svigt af det grønne mandat, vi fik fra vælgerne. Og jeg kan næsten ikke holde til at høre flere socialdemokrater tale om, at de har forladt nødvendighedens politik og nu vil vise, at politik gør en forskel, når de så bare lader klimakatastrofen ske lige foran øjnene på os. Det er da for pokker nu, at vi skal vise, at politik gør en forskel.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s