MIT LIVS SKØNHEDSKONKURRENCE

Af Leif Lønsmann

Den 1.marts 2001 afleverede jeg 15 mapper på en adresse i København. I mapperne lå DRs ansøgning om en fjerde radiokanal, FM4.

DR havde siden 1984 drømt om at kunne sende på fire kanaler. Da frekvensen endelig blev frigivet, var der imidlertid politisk flertal for at kanalen ikke skulle gives til DR, men i stedet sættes i åbent udbud, således at de private aktører kunne give DR konkurrence på landsdækkende radio.

Udbudet blev udformet som en såkaldt “beauty contest”, hvor den bedste ansøgning, uagtet afsender, ville vinde frekvensen, men til gengæld selv skulle finansiere indholdet.

DR valgte at trodse den politiske modstand og sammensatte en ansøgning om en kulturkanal, som skulle supplere DRs tre kanaler, således at vi kunne tilbyde 4 komplementære kanaler døgnet rundt: P1 som talekanalen med fokus på samfundsstoffet. P2 med fokus på kultur og musik. P3 for de 20-40 årige og P4 med udgangspunkt i de regionale programmer fra DRs ni distrikter.

Hundredvis af radiomedarbejdere havde i månedsvis knoklet med DRs ansøgning. Alle bidrog aktivt selvom de vidste at de fire kanaler skulle finansieres indefor det samlede budget for de eksisterende tre kanaler, og at en hel del medarbejdere derfor skulle omplaceres eller i værste fald afskediges for at give plads til andre kompetencer. Hvis vi altså vandt skønhedskonkurrencen.

Vi var ikke alene om at ville have kanalen. Berlingske Tidende, Jyllandsposten, Politiken, Bonnier, Aller, MTG/TV3, Arbejderbevægelsen, en stribe tyske medievirksomheder og sågar Lønmodtagernes Dyrtidsfond rakte også ud efter kanalen.

Den 26.marts modtog jeg en kort besked fra Radio- og tv-nævnets formand, Mogens Koktvedsgaard. Nævnet mente, med formandens ord, at DRs ansøgning var “ikke bare den bedste, men klart den bedste”, og at “valget af DR er det bedste for de danske radiolyttere”.

Den 1. september, efter kun fem måneders forberedelse, var vi klar, og kunne byde lytterne velkommen til P2, med 24 timers kultur, musik og oplevelsesradio.

FM4 er gået videre til andre, men “firekanalstrukturen” lever stadig. Til gavn for lytterne. Stay tuned!

PS. Skønhedskonkurrencen gjaldt ansøgningen. Ikke ham der afleverede den…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s