JEG ER SÅ GLAD

Af Zenia Stampe

Jeg sidder i P1-debat, hvor det netop er breaket, at hjælpepakkerne bliver ændret, så kunstnere og freelancere bliver kompenseret for tabt omsætning i stedet for konkrete aflysninger. Ændringerne kommer til at gælde med tilbagevirkende kraft fra september. Det kan lyde som en lille teknisk, detalje, men det kommer til at gøre en verden til forskel for de mange kunstnere og freelancere, der har vandret gennem efteråret uden jobs og uden hjælp. De har nemlig kun kunne få støtte, hvis de havde jobs, der blev aflyst, men problemet er jo, at de slet ikke er blevet booket, fordi markedet er dødt.

Jeg kan slet ikke beskrive, hvor stor en lettelse det er.

I de seneste måneder har jeg fået den ene mere desperate henvendelse efter den anden fra kunstnere. Hvordan skal jeg betale min husleje? Hvad med julegaver til børnene? Og hvad med respekten? Er vi virkelig så ligegyldige for samfundet, at de bare vil lade os i stikken? De kan alle sænke skuldrene nu.

Det kan jeg også selv. Det her har nærmest udviklet sig til en besættelse for mig. Jeg har nørdet ned i reglerne, talt og skrevet med kunstnere og deres forbund, stillet folketingsspørgsmål, holdt møder med først den ene minister og så den anden og insisteret på at tage det op i alle forhandlinger.

Men jeg har mødt en mur af teknokratiske argumenter, fx at det ikke kunne lade sig gøre af hensyn til EU’s statsstøtteregler. Det sidste stillede jeg et skriftlig spørgsmål til ministeren om for over en måned siden, og da jeg ikke fik svar inden for fristen, begyndte håbet at spire. Måske var de alligevel ikke så sikre i deres sag.

Så jeg var allerede i gang med at planlægge næste skridt, da ministeren ringede til mig i morges og meddelte, at hun nu har fundet en løsning. Jeg kan slet ikke beskrive, hvor lettet og lykkelig jeg blev. Og igen nu her, hvor hun gentager det på åben linje! Det er så vigtigt det her. Det handler om rigtige mennesker, der har været efterladt i en desperat situation uden hjælp, og som nu kan ånde lettet op. Men det handler også om en grundlæggende respekt for kunsten og kulturens betydning for os som mennesker og samfund. Det er ikke krymmel på toppen. Det er fællesskab, refleksion og ånd. Tak til alle jer, der har viet jeres liv til at give os det!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s