FRA INTERNETTETS BARNDOM

Af Leif Lønsmann

I denne weekend for 25 år siden var jeg på BogForum i København. Som udviklingschef i DR skulle jeg deltage i præsentationen af ”noget helt nyt”.

BogForum 1995 havde nemlig iværksat et nyt tiltag. For at ”lokke et yngre publikum til”, som det hed.

Ambitionen var at give publikum mulighed for at tilgå et helt nyt såkaldt ”computernetværk”, senere kendt som ”Internettet” eller ”World Wide Web”.

DR var på pletten, med en generalprøve på en såkaldt ”home page” (”hjemmeside”), som ellers først ville blive lanceret den 1.januar 1996.

Forud var gået en svær fødsel i DRs ledelse, som stillede sig noget tøvende an overfor dette nye medie. Var det ikke bare en teknisk ”dille”, der snart ville gå i sig selv igen? Men en lille håndfuld pionerer, under ledelse af Christian Schade, havde overbevist os om at ”internettet” kunne gå hen og blive stort. Man regnede således med at der i Danmark ville være var helt op til 50-70.000 potentielle brugere af det nye netværk. Det drejede sig især om ”ansatte i uddannelsessektoren, mediebranchen og det offentlige”. Men også private måtte efter en årrække forventes at kunne tilgå internettet – fra biblioteker og uddannelsesinstitutioner.

Præsentationen blev en succes, og DRs ledelse gav efterfølgende grønt lys for en permanent ”Online-tjeneste”, i dag kendt som www.dr.dk.

Som udviklingschef for DR Radio, blev jeg spurgt om de nye tekniske muligheder og deres betydning for radiolytningen. Den slags spørgsmål er altid pinlige at genbesøge 25 år efter. Men her er hvad jeg i november 1995 fortalte Weekendavisen:

”I det næste århundrede bliver det måske muligt – sådan rent teknisk – at sende og modtage et ubegrænset antal radio- og tv-signaler via kabler, satellit, telepati eller internet. Og det bliver muligt for den enkelte radiolytter at sammensætte sit helt eget program på basis af tusinder af tilbud, som kan bestilles, nedtages, sammensættes, afspilles og lagres i stueradioen, bilradioen, mobiltelefonen, armbåndsuret eller generne. Det hele vil kunne fungere interaktivt, så enhver i princippet kan udstyres med en digital radiostation i lommeformat”…

1995 forekommer længe siden….

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s