75 år… Her er historien om Abba-dronningen der blev prinsesse

Grattis: Søndag, fejrer Anni-Frid Synni Lyngstad 75 år. Hun er »nok« bedre kendt som Frida og som den ene af forsangerne i legendariske ABBA.

Af Jerry Ritz, Musik- og teaterproducent

Anni-Frid Synni Lyngstad. Sådan blev hun døbt, og sådan hed hun indtil en smuk august-dag i 1992. Her blev hun i dybeste hemmelighed gift med prins Ruzzo Reuss von Plauen i den idylliske Hørsholm Kirke. Abba-dronningen Frida blev til en rigtig prinsesse og hun sagde »ja« – også til navnet Anni-Frid Reuss von Plauen.

Af de fleste vil hun dog altid være mest kendt som »Frida« – brunetten i den svenske succesgruppe ABBA, der er en af bedst sælgende grupper i musikhistorien med mere end 385 millioner albums solgt på verdensplan. Læs lige tallet igen. 385.000.000.

Fridas stemme er kendt verden over for ABBA-sange som »Mamma Mia«, »Fernando«, »Knowing me, Knowing you«, »Andante, Andante«, »I Have a Dream«, og vi kunne blive ved…  

Efter Abba indspillede hun i 80’er et  par internationale solo albums. Den Phil Collins producerede ”Something Going On” i 1982, som blev fulgt op i 1984 af ”Shine” som Steve Lillywhite stod for. Efter en lang pause udsendte hun i 1996 den svensksproget ”Djupa Andetag” – som er min personlige favorit, den var produceret af Anders Glenmark.    

Frida er i dag bosat i Genolier i Schweiz, men hun tilbringer også meget tid i sit hus på Mallorca. Hun har været gift tre gange og er enke efter prins Ruzzo Reuss von Plauen. Desværre fik parrat kun syv år sammen, da prins Ruzzo døde af kræft i 1999. I dag danner Frida par med den engelske rigmand Henry Smith, og hun bruger sin tid og sine mange penge på miljø- og humanitært arbejde.

Selvom Frida i morgen fylder 75 år, så kommer vi snart til at høre mere til hende. ABBA har nemlig indspillet to nye sange: »I Still Have Faith In You« og »Don’t Shut Me Down«. Sangene skal bruges til en kommende hologram-turné, hvor de fire ABBA’er via lærreder mødes på scenen. Der er rygter om, at flere sange er indspillet. Vi er mange, der glæder os.

Og nogle sidder måske tilbage med spørgsmålet, hvorfor blev Frida viet lige præcis Hørsholm Kirke?  Til mig har hun forklaret, at det var hendes svigermor, der havde fortalt hende om kirken, og at den lå så romantisk ude på en lille ø. Derfor blev det der og i dybeste hemmelighed. Ud over brudeparret og præsten var der kun gommens mor tilstede. I

I anledning af 75 årsdagen fejres Frida på ABBA Museet i Stockholm i denne weekend med en musikalsk historiefortælling ”En Frid(a) for sjælen” hvor skuespillerinde og sanger Anna Bromee laver en livsrejse med Anni-Frid Lyngstads musik. Fortolkningen af Fridas sange spænder fra 60’erne, da hun sang i danseorkestre og i tv-shows via ABBA til de personlige soloalbum i 80’erne og 90’erne, hvor Frida debuterede som komponist og tekstforfatter.

STORT GRATTIS TIL FRIDA!

Foto: Jan Persson.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s