Cecil Bødker (1927-2020)

Af Asger Schnack

Cecil Bødker (27.3.1927-19.4-2020). Cecil Bødker debuterede med digtsamlingen ”Luseblomster” i 1955, efterfulgt af ”Fygende heste” (1956) og ”Anadyomene” (1959). Med disse tre samlinger placerede hun sig som en central figur i 1950’ernes danske poesi, ja, med ”Anadyomene” pegede hun snarere frem imod 1960’er-modernismen. Her fortsatte hun i 1964 med samlingen ”I vædderens tegn” (1964). Mest kendt blev hun for sin prosa, allerede fra novellesamlingen ”Øjet” (1961). Flere romaner blev det til og meget populære børnebøger, først og fremmest Silas-serien (1967-2001). Dertil personlige rejseberetninger og Bibel-fortællinger. Men altså: Hun begyndte i poesien. Et godt eksempel er det fine ”Selvportræt” fra debutbogen: ”Ugræs vokser frækt / på min tunge / midt i et bed / med smagsløg, / og mellem hårets / mangroverødder / stimer sumpfisk, / som flygtende sølvgrønne / skyggedyr. // Mit hjærte dingler / bekymringsløst / i sin snor / fra nederste ribben til venstre, / blir det knust, / strør jeg det / som aske på issen, / – eller måske / som krudt.” R.I.P.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s