Mellem håb og alvor

Af Mette Frederiksen, Statsminister

Kære alle sammen

Mellem håb og alvor. Mellem sundhed og økonomi. Mellem bekymring og tillid til hinanden.

Jeg vil være hudløs ærlig overfor jer. Det er endnu sværere at finde ud af, hvordan vi klogest genåbner Danmark, end det var resolut at beslutte at lukke vores samfund ned. Det er svært. Der findes ikke en rigtig strategi. Der findes ikke en manual. Men lad os holde fast i det allervigtigste. Den måde, vi indtil nu har valgt at håndtere Corona på i Danmark, ser ud til at virke. Vi har indtil nu undgået det mareridt, vi har set i andre lande. Vi har sygdommen på et niveau nu, hvor vi kan håndtere det. Tak for det! Det er jo ganske enkelt kun lykkedes takket være den indsats, vi har ydet hver for sig. Og i fællesskab.

Fordi tallene lige nu er stabile, kan vi som et af de få lande faktisk gå i gang med en kontrolleret åbning. Det skal vi gøre klogt, ansvarligt og balanceret.

Hvis vi åbner for meget op risikerer vi at sætte alt det, vi har vundet siden marts, over styr. Det kan jeg ikke forsvare, hvad angår smitterisikoen. Men det vil også være dårligt for virksomheder og for økonomien. Det er ikke en stop-and-go politik, der er behov for i Danmark. Vi skal gøre det her forsigtigt. Og på baggrund af den rådgivning, vi har fået, er det vurderingen, at vi skal starte med børnene. Men ikke en masse mere end det.

Og et par kommentarer i den forbindelse. Vi har ikke oprindeligt lukket vores samfund lige så meget ned, som andre lande. Nogle steder kan folk ikke gå på arbejde. Nogle steder er der udgangsforbud. Sådan er det ikke her. Masser går på arbejde. Det er godt. Vi skal holde hjulene i gang. Men det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt. Og det skal den nye hverdag i dagtilbud og skoler også være.

Bliver det svært? Ja! Og jeg ved, at nogle forældre er utrygge. Vi må hjælpe hinanden med at sikre, at sundhedsretningslinierne bliver efterlevet. Og være tålmodige. Det her er en svær øvelse. Jeg vil gerne takke alle jer, der klør på lige nu. Som gør alt hvad I kan for, at vi får det her til at lykkes. Vi har brug for gåpåmod og fleksibilitet.

Selvom vi nu ser ind i en kontrolleret åbning af børneområdet. Og selvom mange går på arbejde – og skal blive ved med at gøre det – så er der også mange virksomheder, der er lukket helt ned. Jeg ved godt, det er mega svært for jer. Nogle tænker: Hvorfor kan børn komme i børnehave, men frisøren ikke klippe? Det er der nok mange, der tænker! Det korte svar er, at vi ikke kan sætte alt i gang på en gang. Vi må gøre det mere tålmodigt, end hvad vi har lyst til. Og guderne skal vide, at der ikke er noget, jeg hellere ville, end at åbne alt op nu. Også af hensyn til den lille erhvervsdrivende. Men vi risikerer at skade jeres virksomheds økonomi endnu hårdere.

Jeg håber til gengæld, at vi kan åbne for nogle af jer i den næste fase. Altså i maj. Men; alt det her afhænger af vores adfærd. Og jeg kan godt læse på de sociale medier, at der er nogle, der synes, jeg skal lade være med at bede jer om at vaske hænder og holde afstand. ”Du er ikke min mor, Mette”. Det er rigtigt. Og egentlig er det heller ikke så fedt at bede en hel befolkning om at lade være med at kramme hinanden og mødes til påskefrokost. Den eneste grund til, at jeg gør det, er for at redde liv, hindre at sundhedsvæsenet braser sammen, i respekt for de sosu’er og sygeplejersker der lige nu knokler med patienterne, og for at få danske virksomheder, lønmodtagere og dansk økonomi så godt igennem den her krise som overhovedet muligt. Og derfor er budskabet stadig det samme: Hold sammen – hver for sig.

Tak til jer alle sammen for en kæmpe indsats ❤️

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s