Nej, det er ikke kinesernes skyld

1918 epidemien opstod i USA. MERS har sit udspring i Saudi-Arabien. Ebola blev opdaget i Congo, Afrika. SARS stammer ikke fra et laboratorie.

Af Susanne Sayers

Nej, det er ikke kinesernes skyld. Selv om man ind imellem skulle tro det at dømme efter reaktionerne på sociale medier. En meget stor del af de infektionssygdomme, som hvert år koster virkelig mange menneskeliv og store lidelser i det hele taget, skyldes smitte mellem dyr og mennesker. Enten direkte eller ved at spise fødevarer, der er inficerede med mikroorganismer fra dyr, eller via mellemværter som myg og flåter.
Før vi kommer igang med at beskylde kineserne for ‘svinske madvaner’, fordi de spiser vilde dyr, så er vores egne husdyr herhjemme skyld i titusindevis af infektioner hvert år. Vi har efterhånden lært at vaccinere os ud af de fleste – kopper fx – men der er stadig mange, som bliver smittet med campylobacter, salmonella, listeria, e.coli osv. I nogle tilfælde bliver det ikke til egentlige epidemier, men i andre tilfælde smitter vi selv videre. Og så er der jo lige den menneskelige udgave af kogalskab, som vi i den vestlige verden helt selv var skyld i, fordi vi syntes, at vi ville gøre drøvtyggere til kannibaler.
Fugleinfluenzaer opstår forskellige steder i verden og ofte med vores tamme fjerkræ som mellemværter, men nogle gange også med svin. Den seneste store H1N1-influenza, svineinfluenzaen, opstod så vidt vides i Mexico, men kunne opstå stort set hvor som helst, hvor fugle, svin og mennesker lever tæt sammen.
Og i et land, hvor ål er en delikatesse trods fiskens status som akut udryddelsestruet og ålens egne spisevaner, synes jeg såmænd, at vi lige skal overveje, hvad der er ulækkert.


Jeg er selv ubetinget tilhænger af, at Kina og alle andre lande øjeblikkeligt stopper handel med truede dyr, men det er ikke så meget for folkesundhedens skyld, men et ønske om at bevare arterne. Hvad zoonoser angår, kan vi helt fint selv producere dem også, og ellers er vi med til at fremkalde dem i andre lande, når vores egne husdyr skal have så meget foder, at oprindelige skovområder ryddes, og mennesker og husdyr rykker ind i områder, hvor der opstår nye muligheder for diverse dyreoverførte sygdomme.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s