”De Fremmede Forbrydere”

Af Leif Lønsmann

Er indvandrerne overrepræsenterede i forbryderstatistikkerne ? Dette spørgsmål er ikke nyt. Allerede for 100 år siden var det et tema i Danmark. Dengang var det primært svenskere, der figurerede i politiets forbryderalbum, fulgt af nordmænd og tyskere. Efter straffen kunne de udvises af Danmark. Men mange af dem vendte tilbage.

Indtil fotografiets opfindelse ”registrerede” man i Danmark sådanne forbrydere ved hjælp af fysiske ”mærkninger” såsom brændemærkning eller afskæringer af hænder, næser, ører eller andre legemsdele. På den måde kunne politiet – og borgerne – genkende dem på gaden.

Efter det nymodens ”fotografiapparat” blev introduceret i 1800-tallet begyndte politiet i stedet at identificere forbrydere gennem forbryderbilleder, således at politiet kunne genkende forbryderne på gaden.

Mange af politiets gamle forbryderalbums er bevaret, og kan i disse måneder ses på Immigrantmuseet – Migration Museum of Denmark i Farum. Og jo, ganske mange af dem er udlændinge og indvandrere.

Hovedparten er nu ikke hårdkogte voldsforbrydere eller barneskændere. Men som fremmede havde de svært ved at komme ind på det danske arbejdsmarked eller skabe egne forretninger, og måtte derfor hutle sig gennem tilværelsen, fattige, syge og desperate. Og netop fattige mennesker var i forvejen stærkt overrepræsenterede i politiets forbryderalbums. Så overrepræsentationen af fremmede i albummerne viste en social profil snarere end en etnisk. Det vidste den tids kriminologer. Men det var stadig den folkelige opfattelse at det var fordi de var ”fremmede”.

Immigrantmuseet i Farum sætter ansigt på ”de fremmede forbrydere” i politiets fotoalbums fra 1800-tallet. De fleste af forbryderne havde gjort sig skyldig i smårapserier, cykeltyverier, betleri og hæleri. Men der er også mere spektakulære overtrædelser af den tids straffelov, såsom ”anarkister”, ”bondefangere”, ”fosterfordrivere”, ”hotelbedragere”, ”løsagtige kvindefolk”, ”fruentimmere” og ”sædelighedsforbrydere”. Og også deciderede voldsmænd, drabskvinder og barnemordere.

På billedet ses svenske Eva Andersdotter, som var en af de overrepræsenterede fremmede i kriminalstatistikken. Hun blev straffet og udvist fra Danmark hele 19 gange, efter alt at dømme for ”betleri”. At hun, som de fleste andre kvinder, dækkede sit hår med et tørklæde, var til gengæld ikke en forbrydelse.

Udstillingen ”De Fremmede Forbrydere” løber frem til februar 2023.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s