ELLEMANNS RING

Af Leif Lønsman

Mange mennesker deler i disse dage deres oplevelser med Uffe Ellemann-Jensen, som døde den 18.juni. De mange erindringer vidner om hans flid, hans virke, hans betydning og ikke mindst et enormt overskud og et gigantisk personligt netværk. Uffes politiske værk og betydning er veldokumenteret, men han fortjener også at blive husket for sin indsats for kulturen.

Jeg har kendt Uffe både privat og professionelt i noget, der tangerer den officielle definition af en ”menneskealder”. Vi fandt oprindeligt sammen gennem vores fælles passion for russisk kultur, som vi ved flere lejligheder opsøgte og oplevede sammen både i Danmark og Rusland, bl.a. i de år, hvor vi begge var med i en ministerielt udpeget gruppe, der under Uffes ledelse skulle forberede fejringen af Sankt Petersborgs 300 års byjubilæum i 2003 og den efterfølgende genbegravelse af Dronning Dagmar i Rusland.

Et par år senere fandt vi sammen om en anden listig plan, som krævede netop Ellemanns snu listighed. Han og jeg havde begge fulgt med i Det Kongelige Teaters monumentale satsning om at opføre Kasper Holtens opsætning af Wagners maratonopera ”Ringen”. ”Ringen” havde ikke været opført på Nationalscenen i næsten 100 år.

I DR Radio satte vi alle sejl til for at gøre Holtens Ringen til folkeeje, med radiotransmission af samfulde 16 timers opera, reportager om arbejdet med opsætningen, temaaftener og meget mere.
Som så ofte kunne jeg ikke få DR TV med på ideen. Der er ikke seere nok i opera. Og det er dyrt at producere.

Det var ikke til at bære, at denne historiske produktion alene ville kunne høres, men ikke ses for eftertiden. Det var her, vi trak Ellemann-kortet. Forelagt DR TVs vrangvillighed foreslog han at vi gik udenom systemerne. Vi dannede en privat støttekreds, uden institutionelle rygmærker, og gik i gang med at indsamle penge til at hele værket kunne blive optaget i professionel tv-kvalitet.

Uffe gik i spidsen for projektet. Operaelskeren Lotte Heise, skuespilleren Morten Grunwald og tv-producenten Peter Borgwardt gik med i initiativgruppen. Det viste sig at det gik lettere uden de store institutioners indblanding. Det lykkedes os at rejse de fornødne midler, finde et internationalt pladeselskab (Decca), der ville udgive det, og få det hele i kassen til tiden, således at dette stykke unikke danske kulturhistorie ville kunne tilgås i digitalt format. I al evighed.

Som Uffe sagde: ”RINGEN er en enestående begivenhed i dansk kulturhistorie. Tænk hvis vi i eftertiden bare står tilbage med mindet. RINGEN skal gøres tilgængeligt for eftertiden, som et monument hugget i DVD”.

På dette klip fortæller Uffe Ellemann-Jensen om sin hang til opera, og om hvordan han, efter at have fået høreapparat kan høre Wagner med hele kraniet som forstærkerrum. “Det er grænseoverskridende”, siger han, og tilføjer, med sin velkendte lune, “.. men man skal ikke bevæge sig ud i trafikken med Wagner i ørerne”.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s