Problemet er mænd, der hader kvinder

Af Pia Olsen Dyhr

I dag skulle vi have haft partileder-debat i Folketingssalen. Den er desværre aflyst fordi flere er smittet i disse dage. God bedring til de berørte.

Men jeg synes alligevel ikke I skal snydes for, hvad jeg ville have sagt fra talerstolen. Min tale ville have handlet om de ca. 38.000 kvinder, der lever, bæver og frygter i voldelige parforhold.
”Få uger inde i det nye år har vi allerede oplevet et drab på en kvinde, begået af en tidligere partner.

Det er snart en del år siden at hele Skandinavien, og sidenhen resten af Verden, blev introduceret til figuren Lisbeth Salander i Stieg Larssons romaner. Det første bind i serien hed ”Mænd der hader Kvinder” og hovedpersonen, hvis historie gradvist oprulles, fortæller om én lang ubrudt kæde at vold, seksuelle overgreb, ydmygelser og tvang – fra mænd.

Og hvor årsagen er – at ofret var… kvinde. Nu var det heldigvis fiktion.

Og heldigvis er der langt fra – meget langt fra – alle mænd, der er som flertallet af de mandlige figurer i romanerne.
Men de er derude. De mænd er derude.
Så vi har et problem. Det er ikke et særskilt dansk problem, det findes over hele kloden – men vi har ansvaret for at gøre noget ved det. I Danmark.

Problemet er mænd, der hader kvinder.

Jeg er med på, at mange af de mænd vi taler om her, har oplevet svigt. De bærer på deres historie, med egne sorger, svigt, overgreb, mobning, afvisninger og afsavn. Men hvert år er der et utal af drab på kvinder, begået af deres samlever eller tidligere partner.
Hvert år har vi et svimlende højt antal voldtægter.

Og vores krisecentre har svært ved at følge med, når kvinder banker på døren og beder om hjælp – fordi deres partner har banket dem, i stedet for at bede om hjælp i tide.

Jeg elsker min kloge, kærlige mand. Jeg er omgivet af søde, nænsomme, betænksomme, kærlige, kloge, indsigtsfulde mænd hver eneste dag på arbejde. Men der er kvinder, der fra de var barn, har været misbrugt seksuelt og udsat for vold. Fysisk som psykisk.

Og de reproducerer mønstret og får voldelige kærester.

Og der er også de piger, der er vokset op i trygge hjem, med kærlige fædre og søde brødre som forbilleder, som alligevel ramler ind i en psykopat…

Som pludselig slår dem – og lover bod og bedring og at det aldrig vil ske igen.

Lige indtil det rent faktisk sker igen. Og igen. Og igen.

Mens selvværdet fordufter, og troen på en vej ud fortager sig, i takt med at venner og veninder opgiver at tale til fornuft…

Kontrollen, der sniger sig ind: Hvad man må have på af tøj. Hvem man må tale med. Hvem man må omgås. Hvem man må sms’e med. Hvor man går hen…

I Danmark har vi vores del af negativ social kontrol. Vi taler stadig oftere om den i forhold til de unges vilkår i etniske miljøer.

Men vi må være ærlige om, at negativ social kontrol desværre også findes i Danmark blandt pæredanske mænd og deres kærester eller tidligere partner.

Vi har gjort noget herindefra i forhold til stalking, til skærpet straf for vold og voldtægt, tilføjelsen om psykisk vold i straffeloven, samtykkeloven – alt det er godt og rigtigt. Og det virker.

Men året var ikke mange dage gammel før endnu en kvinde mistede livet til en tidligere partner. Præcis som sidste år.

Jeg ser frem til regeringens bebudede arbejde om sikring af pigers og kvinders vilkår og tryghed.

Vi skal have gjort op med vold, den psykiske vold, voldtægterne og drabene.

Vi skal have gjort op med de mænd, der hader kvinder.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s