Den her sygdom er ikke for sjov

Af Magnus Heunicke, Sundhedsminister

Kære alle

En opdatering her fra min sygeseng i isolation på hotelværelset i Bruxelles.

Og så vil jeg også give en status på vores arbejde med at fremrykke booster-vaccinen og vores mål for næste uge, hvor så mange som overhovedet muligt skal igennem vores vaccinationsprogram, så vi er så godt beskyttede som muligt, inden omikron tager over i den danske epidemi.

Jeg selv fik som bekendt en positiv test tirsdag, og i starten håbede jeg på et meget mildt forløb. Men jeg må indrømme, at den virus ikke er så let at nedkæmpe for mit immunforsvar, så det har været nogle ret hårde dage på langs.

Jeg har det, min læge kalder et typisk klinisk billede på en gennembrudsinfektion. Mine vacciner hjælper heldigvis til, så derfor er det vurderingen, at jeg er igennem et “let til moderat” forløb. Jeg tænker på dem, som er svækkede af alder eller har en kronisk sygdom, og som skal igennem et langt hårdere forløb.

Den her sygdom er ikke for sjov. Vi må alle gøre alt hvad vi overhovedet kan for at vi passer på hinanden og kommer igennem.

Status i dag søndag er, at jeg er i bedring og kan begynde at have møder på skærmen med medarbejdere i sundhedsministeriet. Min smags- og lugtesans er forsvundet, men det er der jo mange, der har prøvet, og de kommer forhåbentlig igen.

Jeg glæder mig så meget til snart at komme hjem til Danmark og se min familie igen. Men der går nogen dage endnu, hvor jeg skal naturligvis følge reglerne og holde min.

Jeg ved ikke hvilken variant, jeg er smittet med, og laboratoriet i Belgien kan desværre ikke give svar på det.

Jeg er lykkelig over, at jeg havde fået de to stik, så mit immunforsvar kom hurtigt op i omdrejninger og nu er i gang med at slå virus ned i min krop. Tak for alle se søde beskeder i den forbindelse.

Det var nok om min egen situation. Nu til det langt vigtigere, nemlig vores danske indsats. Vi har nemlig stadig et vindue, før omikron får overtaget, men det går hurtigt.

Derfor: Det er nu, det gælder. Og derfor kommer der endnu mere tryk på vaccinationsprogrammet. Her gennemgår jeg hovedpunkterne, vi arbejder med, og jeg prøver at være så konkret som overhovedet muligt, for jeg ved, at der er mange, der har spørgsmål.

Vaccination
I den næste uge kan minimum 650.000 blive vaccineret, og vi går hurtigst muligt efter en ugentlig kapacitet på 1 mio. vaccinerede. Det gør vi bl.a. ved at inddrage apoteker. Fra tirsdag kan man blive vaccineret på 60 apoteker i Region Hovedstaden og flere vil komme til, så følger Region Syd sidst på ugen, og det forventes at blive en mulighed i hele landet.

Omikron
Vi forventer, hvis udviklingen i stigningen fortsætter, at omikron vil udgøre mere end 50 procent af alle tilfælde, og dermed være den dominerende variant, i Danmark allerede i midten af den kommende uge.

Revaccination booster immunforsvaret og nylige data fra England peger på, at 3. stik med Pfizer vaccinen kan forebygge 3 af 4 infektioner med omikron. Vaccination med både 2. og 3. stik forventes fortsat at beskytte mod alvorlig sygdom som følge af smitte med omikron-varianten.

Vi afventer fortsat danske data, og så snart vi ved mere om, hvor alvorlig sygdom med omikron forårsager, vil vi kommunikere det.

Den aktuelle smittesituation og omikrons indtog gør nu, at myndighederne konkret og netop nu i denne weekend ser på, hvordan vi bedst tilrettelægger vores retningslinjer for test, opsporing og isolation samt øger kapaciteten endnu mere til både 1., 2. og 3. vaccination. Sundhedsmyndighederne holder derfor i morgen en pressebriefing, hvor de giver en opdatering på den aktuelle smittesituation og vaccinationsindsats. Følg med der.

En ting er helt sikkert: Vi er i et kapløb mod omikron-varianten og vores revaccinationer.

Derfor kan jeg oplyse, at Sundhedsstyrelsen har besluttet at fremrykke det 3. stik for alle, der er 40 år eller ældre, så de kan få vaccinen 4 ½ måned efter 2. stik.

Fremrykningen vil træde i kraft fra mandag morgen, hvorefter man kan gå ind på vacciner.dk og booke tid. Man behøver ikke at vente på at modtage invitation i e-boks. Fra mandag kan man også gå ned og få stikket på de vaccinesteder, der kan tilbyde drop-in vaccination.

Hvis du endnu ikke har fået vaccineret dine børn, så kan du også bestille tid til dem, hvis de er mellem 5 og 11 år gamle. Og hvis du har én tid hos egen læge, så tag søskende med og få dem vaccineret samtidig. Tjek på coronasmitte.dk, hvor børn kan vaccineres. Det er en mulighed på mange offentlige og private vaccinationscentre og hos praktiserende læger.

Og til aller sidst. Fra mig skal der lyde en kæmpe tak til alle, der i de her dage og uger er med til at få Danmark så sikkert og godt som overhovedet muligt igennem den her vinterbølge med omikronvarianten. I gør et kæmpe stykke arbejde med vacciner, testning, opsporing, i laboratorier, ved computere og selvfølgelig ikke mindst hos patienter og pårørende.

Pas godt på hinanden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s