Stigninger i smittetallene

Af Magnus Heunicke, Sundhedsminister

Vi oplever i øjeblikket nogle stigninger i smittetallene. Vejret står på regn og rusk, og det gør, at vi rykker indendørs, så det var forventet, at tallene ville stige. Derfor vil jeg godt knytte et par ord på den udvikling, vi ser her i oktober.

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at indlæggelsestallene stiger klart mindre takket være den effektive vaccineudrulning og store danske opbakning.

Der er travlt på vores sygehuse, men hvad angår de indlagte, der er smittede med covid19, er vi kun cirka på en ottendedel af, hvor vi var, da vi havde flest indlagte i begyndelsen af 2021.

Andre luftvejssygdomme som RS virus og influenza har gode vilkår, derfor har vi købt rekordmange influenzavacciner ind til Danmark. Vi er i gang med at vaccinere i hele landet for at ruste os til influenzasæsonen.

Vi følger tæt bevægelserne i coronapandemien, seneste tiltag er udvidelse af vores spildevandstestning, og den danske epidemi er under kontrol trods stigningerne her i oktober. Samtidig sekventerer vi prøverne, således at vi er blandt de lande i verden, der har den bedste indsigt i de forskellige varianter. Det er stadig deltavarianten, der er den helt dominerende, så der er intet nyt på den front.

Vores covid19-vacciner er gode, og du er godt beskyttet, hvis du følger det danske vaccinationsprogram mod covid19. Vi ser selvfølgelig gennembrudsinfektioner, også på vores sygehuse, men risikoen for at blive indlagt er dokumenterbart langt, langt mindre, når du er færdigvaccineret, end hvis du stadig ikke har fået dine doser i overarmen 💪

Tak til dig, der lader dig teste ved symptomer, og hvis du skulle få en positiv test: Hjælp os med smitteopsporingen, meld dig smittet i smittestop-appen (husk den virker i hele Europa) og overhold din isolation 🙏

Tak til dig der har ladet dig vaccinere. Det er takket være dig og det store, store flertal af vaccinerede, at vi har epidemien under kontrol i Danmark og at vi har et fuldt åbent samfund, hvilket vi kunne som et af de første lande overhovedet. Husk det ikke er for sent at få dit første stik og hjælpe os alle med at holde smitten nede og samfundet åbent. 🙏

Tak til dig, der har taget imod det 3. stik. Vi er virkelig kommet stærkt i gang med den udrulning, der er stor opbakning hos de grupper, der indtil nu har fået boosteren tilbudt. Og vigtigst: Vi kan helt konkret se resultaterne uge for uge i en bedre beskyttelse af vores mest sårbare. 🙏

Mange lande kæmper i øjeblikket med alt for høj smitte i en uvaccineret befolkning. Flere rapporterer om overfyldte intensivafdelinger på ekstremt pressede hospitaler. Og nogle steder overvejer man nye nedlukninger, selv om en tyndslidt befolkning næsten ikke kan mere her på vej ind i år 3 i pandemien.

I Danmark er vi heldigvis et godt sted. Derfor hjælper vi også så godt, vi kan fra dansk side. Donerer vacciner, sender hospitalsudstyr mm. Jeg ved, at det gør en forskel derude.

Vi fortsætter indsatserne, og vi kan se, at det virker. Danmark er åbent og vi har epidemien under kontrol. Og vi ved præcis, hvad vi skal gøre, når vi ser begyndende stigninger dette efterår. Vacciner, testning, opsporing, isolation. Men intet kunne lade sig gøre uden opbakning og sammenhold i befolkningen. Tusind tak for det 🇩🇰🙏

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s