Desmond Tutu 90

Af Søren Rud

Tillykke til Desmond Tutu, der bliver 90 år i dag. Han er anglicansk præst var en stor støtte til Nelson Mandela under dennes fængselsophold. Tutu har markeret sig kraftigt som forkæmper for menneskerettighederne og som anti-arpartheid aktivitst. I 1984 fik han Nobels Fredspris for sin ikke-voldelige kamp mod apartheid og i 1986 blev han Sydafrikas første sorte ærkebiskop.

Jeg mødte ham første gang i 2008 under et internationalt Care-møde i Johannesburg, hvor han holdt en forrygende tale om bl.a. menneskerettigheder, undertrykkelse og fattigdom. Hans humor fik salen til at brage af latter. Men lige så snart han fik os til at grine, slog han over og sagde noget vildt alvorligt, så hans pointer gik rent ind. Ekstrem dygtig taler…

Han skrev senere en tekst til vores bog, 100 Steder at huske før de forsvinder, som udkom op til COP 15 i København. Susanne Sayers og jeg mødte ham året efter til et møde i Vor Frue Kirke i København – stadig sprudlende og humoristisk.

Jeg er normalt ikke til selfies, men jeg blev bedt om at tage et billede af ham og et par fans, og da det var gjort, spurgte han om jeg ikke også skulle have et billede… Jo, hvorfor ikke. Og som jeg skrev første gang, jeg delte billedet: Her mødes en stor mand og en høj dansker…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s