CHRISTIANIA 50 ÅR

Af Lars Movin

CHRISTIANIA 50 ÅR – TILLYKKE!
eller: I LOVE MAGAZINES (Hovedbladet Special)

I anledning af dagens store fødselsdag – CHRISTIANIA 50 ÅR – har jeg været i arkivet for at hente nogle af de numre af den alternative avis Hovedbladet, der i sin tid udkom i dagene omkring erobringen af militærets “forbudte by” (som det hed på forsiden af Hovedbladet, nr. 39, 2.-3. oktober 1971).

De to viste forsider er fra henholdsvis nr. 39 og nr. 42 af Hovedbladet, der som bekendt blev udgivet af den gode Jacob Ludvigsen (1947-2017), en ildsjæl af de sjældne, som også var en af Christiania-pionererne (begge dele fortæller han naturligvis fyldigt om i sine memoirer, “Hobbit i Habit”, der udkom i 2013). Og dernæst har jeg fundet den “spiseseddel”, som blev hængt op rundt om i byen for at reklamere for det nummer af Hovedbladet, hvor man kunne læse om de begivenheder, som hen ad vejen udviklede sig til det Christiania, vi kender i dag.

Endelig viser jeg nede i tråden det opslag fra Hovedbladet nr. 39, hvor Jacob Ludvigsen skriver de første ord om mulighederne i det nyligt besatte militærområde. Og som man vil bemærke, navngiver han i artiklen til højre sågar den kommende fristad: “Lad os starte med at kalde stedet Christiania.”

Et par uger senere var udviklingen allerede godt i gang, hvilket fremgår af Hovedbladet nr. 42, hvor Ludvigsen i en reportage inde i bladet skriver:

“Godt 20 mennesker er borgere i Christiania. Nu. De sørger for at beskytte bygningerne mod den kommende vinter med de midler, de har til rådighed. De er optændt af en frihedstanke, som har luret længe: retten til at lave et samfund, der ikke er baseret på udbytning og fornedrelse, hvor forureningen er standset, hvor åget og stavnsbåndet er løftet af skuldrene, så man atter kan ånde frit. Det kan lyde så svulstigt, men Christiania er levende nu for nybyggerne.”

Må de tanker, som Jacob Ludvigsen nedfældede for 50 år siden, blive stående som inspiration i mange, mange år fremover!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s