Kæmpe streg i klimasandet

Af Leila Stockmarr, Enhedslisten

Sindssyg vigtig udmelding fra Kina, kæmpe streg i klimasandet.

Da jeg arbejdede med global kuludfasning i klimaministeriet, var den store hurdle: Hvordan får vi Kina (samt Japan og Korea) til at stoppe finansieringen af kulkraft i verdens fattige lande.
De tre lande er ansvarlige for mere end 95 procent af al udenlandsk finansiering af kulkraftværker. Det er sket nu!!!

Global kuludfasning er det mest afgørende for at vi kan nå Parisaftalens mål. Kina eksporterer kulteknologi til bl.a. Indonesien, Vietnam, Bangladesh, Pakistan og har indtil nu også investeret heftigt i Afrika som kulmarked. Også OECD-landene Japan og Sydkorea har indtil for nyligt eksporteret kulteknologi i Asien med anvendelse af eksportkreditter og for Japans vedkommende finansiering over udviklingsbistanden med henvisning til OECD’s retningslinjer for anvendelsen af eksportkreditter og OECD-DAC-reglerne for udviklingsbistand. Det vil de også indstille ( og ja, så skal de også lige i gang med deres nationale udfasning)

Please Dan Jørgensen og co.: Vi har alt for længe ventet på jeres undersøgelse af muligheden for at stoppe Danmarks udstedelse af eksportkreditter til fossile brændsler. Det er nu vi skal rykke, ikke sylte beslutningen. Vi bør ikke halse efter Kina men være helt i front her. Et nej til at eksportere vores klimaaftryk til fattige lande burde være lige til højrebenet. Og så sætter det immervæk også vores egen statsministers udmelding om dansk klimabistand – tyvstjålet fra den konventionelle klimabistand lidt i relief.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s