“Han havde ikke lige haft tid endnu”

Af Magnus Heunicke, Sundhedsminister

Kære alle,

Jeg vil bede om jeres hjælp til, at vi i Danmark kan sætte slutspurten ind i vores vaccineprogram de kommende uger.

Forleden mødte jeg en ung mand på 25 år. Han stod i en café og var meget interesseret i at snakke om corona. Han bakkede op om vaccineindsatsen, og han syntes, det var så flot, at vi i Danmark var så effektive med udrulningen. Da jeg så til sidst spurgte ham, om han selv havde fået de to stik, så blev han lidt flov, for han havde ikke lige haft tid endnu. Men han lovede mig, at han ville gøre det, når han fik fri.

Sådan tror jeg, der er en del, der har det. Vi kan se på tallene, at vi har en kæmpe opbakning til vores danske vaccineprogram. Det er frivilligt og gratis. Udrulningen er effektiv. Og Danmark ligger helt i top internationalt.

Alligevel har vi altså en del borgere, som egentlig godt vil vaccineres, men som af den ene eller anden grund ikke har fået gjort det endnu. Det er jer, jeg henvender mig til. Nu hvor mange er på vej tilbage fra ferie, er det tid til at vi får det klaret. Og hvis der er ting i vores setup, vores praktik, gode idéer eller andet, vi kan forbedre, vil vi meget gerne høre om det.

Vaccinerne er nemlig vores vej ud af coronaepidemien, og derfor er det helt afgørende, at tilslutningen bliver så høj som muligt. I dag er 54,9% af den samledes danske befolkning færdigvaccinerede. 72% har fået første stik.

Blandt de 70-79 årige ligger tilslutningen allerhøjest. 96,2% har færdiggjort vaccination. Det er helt vildt imponerende!

Men alle målgrupper har fået invitation til vaccination. Så nu gælder det for de sidste grupper om at få startet vaccinationen med første stik, da vi allerede dér er betydeligt bedre stillet overfor corona. Og det gælder om at få den anden dosis skudt ind hurtigst muligt, så man får den fulde effekt af vaccinen.

En masse dedikerede medarbejdere har arbejdet på højtryk for at få en god og effektiv udrulning af vaccinerne i Danmark, og indsatsen bliver løbende forbedret og justeret. Alligevel kan der være praktiske problemer, der gør, at man undlader at lade sig vaccinere. Derfor har jeg bedt mit ministerium om at oprette en mailboks, hvor man kan skrive ind med gode idéer, hvis der er noget i vaccineudrulningen, som man synes, ikke fungerer. Skriv til vaccineide@sum.dk. Så samler vi alle de gode forslag og får rettet op på de problemer, der måtte være.

Det er nemlig så vigtigt, at vi får mere fart på vaccineudrulningen over de næste uger. Vaccinerne er der nok af. Og de ruller fortsat ind. Tider er der også nok af. Så det er bare med at få booket.

Vi ved nemlig, at virus trives dårligt om sommeren. Men vi ved også, at virus står på spring, så snart sæsoneffekten aftager, og er klar til at blusse op igen i efteråret og vinteren. Det så vi sidste år. Og det ser vi i mange andre lande.

Derfor skal vi forberede os på efteråret og vinteren. Og her er jeg nødt til at bede alle danskere om hjælp. For det handler om at få opbygget en stor immunitet i samfundet for at kunne stå imod. Vi har brug for, at alle, der kan og vil, lader sig vaccinere.

De fleste smittetilfælde i Danmark er nu med deltavarianten. Den reagerer ikke helt så godt på den immunitet, som vi opnår ved første stik med Pfizers og Modernas vacciner. Derfor er det vigtigt, at vi sørger for at tage både første og andet stik med vaccinerne og samtidig husker de gode råd om afstand og hygiejne. Dem skal vi huske, helt indtil effekten af andet stik er indtrådt.

Vi har i midten af juli indkaldt alle 12-15 årige til vaccination. Indtil videre har 31% modtaget første stik. Vi får hele tiden ny viden om vaccinernes virkning på børn og unge, og undersøgelserne hidtil viser, at vaccinerne har samme effekt som på os voksne. Derfor vil jeg også opfordre forældre med børn mellem 12 og 15 til at overveje vaccination, særligt nu hvor skolerne snart starter op igen, og vi forventer, at smittespredningen vil kunne stige.

Vi har selv vaccineret vores to døtre, og vores yngste er netop i den aldersgruppe. Hun skal have sit stik nummer 2 på mandag.

Til sidst vil jeg sige tak til alle jer, der har taget imod en vaccine mod coronavirus. I er med til at hjælpe Danmark ud af epidemien – hver og én gør en forskel!

Tak fordi du læste med.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s