Diskussionen er kun lige begyndt

Af Mette Frederiksen, Statsminister

Kære alle
Ovenpå en fortryllende smuk weekend vil jeg gerne sætte lidt ord på den tid, vi ser ind i på den lange bane. I min nytårstale sagde jeg, at januar og februar ville teste vores udholdenhed. Det skal jeg love for, at de har gjort – og stadig gør! Nye mutationer har givet os en alvorlig advarsel. Og de er en udfordring for os lige nu.

Men værre er det, at nye mutationer også risikerer at blive en udfordring for os på sigt. Ingen kan med sikkerhed sige, hvordan corona vil udvikle sig. Og måske går det over al forventning. Men opgaven rent politisk er at gøre os klar til alle scenarier.

Vi skal bygge ovenpå alt det, vi har lært gennem det snart første år med corona. Så vi i fremtiden kan gøre alt, hvad der er muligt, for at undgå nye nedlukninger.

Fra regeringens side beder vi nu en række eksperter om at tænke med; Hvordan kan vi fastholde kontrol med epidemien? Hvordan kan vi udvide værktøjskassen? Hvordan beskytter vi bedst grænserne? Det bliver nogle af de spørgsmål, de skal svare på.

Selv er jeg ikke i tvivl om, at test bliver afgørende. Vi skal i hvert fald have muligheden for at kunne teste os selv og hinanden i stor skala. Om nødvendigt flere gange om ugen. Lige nu udvikles nye metoder, der gør det nemmere og mere skånsomt. Så vi kan opdage og bryde smittekæder. Og inddæmme smitten, før den spreder sig. Med mutationer, der gør corona endnu mere smitsom, er det kun blevet vigtigere.

Vacciner er det andet helt afgørende element. De er fortsat vores største håb, men vi modtager dem desværre for langsomt. Det har afsløret en stor sårbarhed. Derfor skal vi investere mere i udviklingen og produktionen af vacciner. I et tæt samarbejde – selvfølgelig – med private virksomheder og andre lande.

Der er også spørgsmålet om grænsen. Lige nu er de reelt lukkede for mange. Men på sigt skal vi finde en holdbar vej til at få åbne grænser igen. Forudsætningen er blot, at det sker på en måde, hvor der ikke kommer smitte og nye mutationer til Danmark.

Andre elementer kan også indgå i en langsigtet kontrol med og overvågning af epidemien. F.eks. om overvågning af spildevand kan identificere smitteudbrud.

Måske bliver det alt sammen unødvendigt. Vi kan håbe på det bedste. Men håb kan ikke erstatte rettidig omhu. Verden har én gang været for dårligt forberedt på en pandemi. Det må ikke ske igen.

Diskussionen er kun lige begyndt, og jeg håber, at alle vil engagere sig i den.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s