Skolelærerliv

Af Christina Sejr Poulsen

Min nye leder sagde forleden (til min MUS-samtale online) ”Tror ikke, man kan starte et job som lærer på et mere uhensigtsmæssigt tidspunkt, end du har gjort, Christina!”.

Well.. mange gode grunde til at være lidt tyndslidt for tiden. Startede ugen med at blive så rørt under min egen online oplæsning af Brødrene Løvehjerte for min nye 6 klasse, som jeg kun nåede at møde 3 gange fysisk på skolen inden vi blev sendt hjem.
”Er du okay, Christina?” spurgte én af drengene, da jeg lige måtte lave et lille ophold og synke midt i oplæsningen om lille syge Tvebak og hans fine storebror, Jonathan.

At sidde der alene på min hjemmearbejdsplads etableret i mit soveværelse, med åbent kamera og lave oplæg til dagens undervisning det meste af tiden til små runde mærke med initialer på skærmen. Må ikke kræve, at eleverne har kamera på under undervisningen, så jeg sidder der og taler uden øjenkontakt og uden fornemmelse af, hvordan det forklarede bliver modtaget, eller hvad de egentlig laver imens.
Ved heller ikke om der nogen steder sidder en forælder med og overværer min undervisning, hvilket de er velkomne til, men det føles sårbart med elever jeg ikke kender, og forældre jeg aldrig har mødt, at de kan se mig og jeg ikke dem.

Spørger nogengange ud i intetheden ”Er I der?”. Og det er ikke ligesom til koncerter, hvor et kor af stemmer råber ”Jaaaaahhh” tilbage. En enkel eller to tænder et øjeblik for mikrofonen og siger ”ja” eller sender en ”thumbs up” i chatten, der konstant kører ved siden af og forstyrrer både min og elevernes koncentration.

For mig er det at være en dygtig lærer båret af en ægte relation. Det at kende eleverne, at kunne ”se” dem, at være autentisk og personlig (ikke privat) i mit eget udtryk, så de ved og kan mærke, hvem jeg er, at kunne skabe rum for at kunne fejle som elev – men også selvom man er voksen og er læreren, at vise dem tillid i alle tænkelige forhold og en masse andre ting, som ikke står i nogen bekendtgørelse eller vejledning – og som heller ikke er helt så let at praktisere online.

Det er det, der for mig, skaber det særlige indhold i mit job. Og læringen, både fagligt og menneskeligt – ja, det er jo det, vi er der for, men i min verden sker det helt af sig selv, når først eleverne føler sig trygge i både mit og i hinandens selskab.

Og her er både eleverne og jeg selvklart ekstra udfordret for tiden. Kender ikke børnene og de kender ikke mig. Forældrene er stille (håber det er et godt tegn).
Jeg forsøger i den sammenhæng (ligesom alle andre lærere i dette land) at fylde på med faglige opgaver og diverse for at leve op til det forventede hos forældre, skoleverdenen, medier og alle jer andre. Om det afstedkomme den ønskede effekt om maksimal læring under de givne omstændigheder, tvivler jeg på.

Det er mere hver gang jeg oplever et lille moment af ægte kontakt med eleverne, at jeg sætter et lille mentalt flueben. Omend det er sparsomt med fluebenene i cyberspace for tiden.

Brødrene Løvehjerte er muligvis en lidt for let bog til børn i 6 klasse (som en af forældrene var så venlig at skrive til mig), men det er stadig en af de smukkeste romaner om kærlighed, liv og død, mod og angst skrevet for børn. Og her til morgen tilbød jeg så igen at indlede dagen med at læse lidt videre…”Jeg har læst den 9 gange. Jeg elsker den bog. Bare bliv ved med at læs op” sagde en af drengene. Derefter kom der 15 thumbs up i chatten.

Om de lyttede med, ved jeg ikke, men jeg sætter et forsigtigt flueben i dag og afventer afleveringer af dagens øvrige (fagfaglige) lektier, så vi alle kan være sikre på, at de nu også HAR lært noget i dag!

#deterikkenemt #vigørdetsågodtvikan #detskalnokgå

Køb bogen i fem forskellige formater her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s