De nye kostråd

Af Peer Aagaard

I forbindelse med de nye kostråd fra Fødevarestyrelsen som anbefaler indtagelse af maksimalt 350 g kød om ugen for voksne, har Jyllands-Posten valgt at sende hele to reportere til Hammerum, øst for Herning – angiveligt et paradis for carnivorer.

Her har man bevæget sig ind i det lokale supermarked og spurgt kunderne, hvad de synes om kostrådene.

Bestyrtelsen er udbredt, fordømmelsen universel. Undertonen er, at her kommer de skide københavnere igen og vil krænge deres højrøvede værdier ned over ganske almindelige danskere, der kraftedeme vil ha’ deres kød, og så ka’ de svagpissere ellers tage deres planter og stikke skråt op.

På diverse netfora oplever man ofte, at der gjort grin med vegetarer, veganere og såmænd også dem, der bare stille og roligt forsøger at nedbringe deres kødforbrug, fordi det er sundere både for personen selv og for miljøet. De beskrives som fanatikere, umulige at omgås og decideret udanske.

Jeg oplever situationen som stik omvendt: Det er kødspiserne, som er de fanatiske og intolerante. De ved godt inderst inde at de kunne foretage et bedre valg, men alligevel forbinder de ofte både danskhed og mandlighed netop med indtagelsen af kød og undlader ikke at gøre andre opmærksomme på det. Flæskestegskulturen herhjemme er så massiv, at den nærmest er en kult, stærkt fulgt af tilbedelsen af den enorme blodrøde bøf på størrelse med et af Linse Kesslers bryster.

Jeg er selv hverken vegetar eller veganer, men stræber efter at leve så sundt som muligt og spise så lidt kød som muligt. Til den ende er det meget lidt hjælpsomt, når det på mange restauranter er stort set umuligt at spise kødløst for slet ikke at tale om besværet, hvis man slet ikke indtager animalske produkter.

Samtidig er mange madproducenter, der faktisk fremstiller vegetariske eller veganske varer elendige til at skilte med det, så man som forbruger bruger alt for lang tid på at decifrere varedeklarationer.

I mange lande som er længere fremme end os, skiltes der rutinemæssigt med et (v) for vegetarisk eller (vg) for vegansk på menuer og varer.

Hvis Fødevarestyrelsens kostråd skal vinde genklang, ville det være en stor hjælp, om det samme skete herhjemme. Bevidsthed om hvad vi spiser fremmes bedst med simple midler.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s