KULTUREN I KØBENHAVN, ET TILBAGEBLIK 🎭🎨🎷📚

Af Franciska Rosenkilde (Alternativet), Kulturborgmester

Kulturpolitiken kom på dagsordenen i år, da coronanedlukningen tydeliggjorde hvor underprioriteret kulturen og dens værdi er i samfundsdebatten og ikke mindst, de mennesker der arbejder i kulturerhvervet på forskellige måder og niveauer. Selv om 2020 har været et hårdt år for kulturlivet, oplever jeg at vores opgave som kulturpolitikere står stærkere nu, end samme tid sidste år. I Kultur- og fritidsudvalget har året handlet rigtig meget om nødvendige hjælpepakker til foreninger, festivaller, teatre og andre kulturinstitutioner. Ikke mindst spillestederne har lidt hårdt, som de første der blev lukket ned og de sidste til at åbne op igen på fuld blus, som stadig ikke ved hvornår bliver. Det har været vigtigt for mig at vi havde ekstra fokus på at holde hånden under Københavns legendariske spillesteder, ildsjæle der gennem årtier har opbygget en særlig mangfoldig livescene, der ville være umulig at genskabe, hvis først lukkes helt.

2020 har heldigvis også budt på positive nyheder, særligt:

💚 Ligestilling i kulturlivet
I Kultur- og Fritidsudvalget vedtog vi – for første gang nogensinde – en handlingsplan for ligestilling i kulturlivet. En vigtig sejr for ligestillingen, som har stået højt på dagsordenen i år, hvor anden bølge af #Metoo ramte. Allerede i foråret gik bølgerne højt, fordi CHART, som kommunen støtter, besluttede at udstille 100 procent kvinder. CHART fik heldigvis dispensation fra Kulturministeriet.

💚 Nyt museum og musikhus
Hurra, det lykkedes at stoppe salget af den ikoniske københavnerbygning Vesterbrogade 59. Tidligere husede bygningen Københavns Museum; fremover skal den huse et musikhus. Københavns Museum slog til gengæld dørene op i det tidligere Overformynderi på hjørnet af Stormgade og Vester Voldgade.

💚 Nye bademuligheder i havnen

💚 Flere sociale partnerskaber

💚 Skatefaciliteter
Skatebanen ved Mimersparken bliver opgraderet og gjort permanent, og skatefaciliteterne ved Den Røde Plads får et løft. Det besluttede vi i Kultur- og Fritidsudvalget, og det er vigtigt, fordi der så bliver langt bedre muligheder for bevægelse i området.

💚 Bæredygtig turisme
Corona har ramt mange erhverv hårdt, også turismen i København, som gik glip af en masse turister pga. reglen om seks hotelovernatninger i sommeren. Jeg har fuld forståelse og stor medfølelse for den medarbejder, der mistede sit job på hotel eller i andre serviceerhverv. Det må der ikke være tvivl om. Når det er sagt, så slog jeg i flere medier til lyd for, at vi skal bruge coronakrisen som anledning til at gentænke turismen. Hverken vores by eller jordklode kan holde til det overforbrug og den forurening, som turismen – i sin forhenværende form – er skyld i.

💚 Et mere bæredygtigt natteliv
Også nattelivet i København har været delvist lukket størstedelen af året. Og ligesom med turismen mener jeg, at det bør være en anledning til genåbne nattelivet på en klog måde med færre gener for beboerne.
Derfor har vi nedsat et Advisory board, hvor nattelivets forskellige aktører er samlet for at levere anbefalinger til kommunens reviderede restaurations- og nattelivsplan, som skal vedtages næste år. Mit håb er, at vi åbner op for et klogere og mere kulturbåret natteliv end det vi har lukket ned for.

💚 2020 var også året, hvor…
jeg uddelte prisen som Årets Idrætsforening til Amager SK, hvor kommunen indgik en samarbejdsaftale med DBU om at udvikle fodbolden, herunder pige- og kvindefodbold, og en samarbejdsaftale med DGI Storkøbenhavn om at styrke idrætsfællesskaberne for børn og unge.

💚 Og en masse andre gode ting…
HUSET fyldte 50 år i, Valby Hallen blev udsmykket med flotte gavlmalerier, Litteraturhaus på Nørrebro fik en økonomisk saltvandsindsprøjtning og får nu muligheden for at udfolde sig med mere litteratur i fokus. Teater Sort/Hvid og Husets Teater fik en ekstrabevilling.

💚 2021
Et spændende politisk år, vi har værktøjerne til en bæredygtig omstilling, men har vi modet?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s