Det vidste jeg ikke om Tove Ditlevsen

Af Frede Jakobsen

DET VIDSTE JEG IKKE. Om Tove Ditlevsen. Hun var skarp som en ragekniv i debatten om de tyske flygtninge i Danmark efter 2. verdenskrig. PH (Poul Henningsen) havde i et par kronikker i Politiken i 1946 skarpt kritiseret behandlingen af disse flygtninge. Det kom der mange rasende reaktioner på. Bl.a. fra den socialdemokratiske minister Johannes Kjærbøl. Så røg Tove Ditlevsen til tasterne og skrev et svar i Politiken. Her er et par citater. Og hav gerne i baghovedet debatten i dag om flygtninge. “Der er opstaaet et nyt uartigt Ord i Sproget, eller rettere et gammelt, kendt Ord har faaet en helt ny Klang. Det er Ordet Medlidenhed. Hvor skrækkeligt og kompromitterende det i Øjeblikket er, ses bl.a. af, at selv Poul Henningsen i sine to glimrende Kronikker i Politiken måtte indsvøbe sin Opfordring til at behandle de tyske Flygtninge menneskeligt i den mere teoretiske Debat om det demokratiske Princip om Ytringsfrihed. Forskrækket frasiger han sig enhver Mistanke om, at han skulde have haft i Sinde at “starte en Medlidenhedskampagne”. Skal Mennesker hjælpes i Dag, gælder alle andre Motiver end Medlidenheden. Den alene, Interessen for og Medfølelsen med andres Lidelser, – et ægte demokratisk Træk – gaar det ikke an at appellere til”. Kjærbøl havde bl.a. i sit svar til PH argumenteret med, at man ikke kunne hjælpe flygtningene mere, når nødstedte danskere heller ikke blev hjulpet. PH kaldte det et tåbeligt argument. Og Tove Ditlevsen gav ham ret og skrev: “Det er den samme Logik, som en udmærket og i alt fald førkrigshumanistisk, dansk Mand anvendte, da han sagde: PH skriver ganske vist, at disse Mennesker er 50 om hver Retirade, men på Alsgades Skole (tysk fængsel under besættelsen) var vi 72 internerede om hvert W.C. På den Maade kan man standse alting. Man løber selv hos højtbegavede, tænkende Mennesker mod en Selvretfærdighedens Mur, hvor al ærlig demokratisk Stræben forvandles til ‘Pladderhumanisme’ og ‘Øllebrødsbamhjertighed’.” Citaterne er fra den helt nye og fremragende (omend næsten for detaljerige) bog af Thomas Harder “De uønskede – de tyske flygtninge i Danmark 1945-1949”.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s