Der er flere corona-døde i EU end i USA

Af Mette Frederiksen, Statsminister

I sommer gik min ”bryllupsrejse” til møde i Bruxelles. Og i dag kunne jeg fejre min fødselsdag med mine kollegaer: stats- og regeringscheferne i EU. Denne gang dog fra Marienborg og via video 😊

Sidst vi mødtes ansigt til ansigt var i midten af oktober i Bruxelles. Det var dengang det mest alvorsfulde møde, jeg har oplevet. Undervejs måtte både kommissionsformanden og min finske kollega forlade mødet – i begge tilfælde fordi medarbejdere tæt på dem var testet positive for corona. Polens premierminister deltog slet ikke, fordi han var i karantæne.

Netop i Belgien – hvor vi sidst mødtes – er smitten meget høj. De var et af de første lande til at indføre udgangsforbud. I landet – der har ca. 11,5 mio. indbyggere – er knap 6.000 personer indlagt. Ca. 1.300 af dem er på intensiv.

Selvom vi nu mødes på video, så er alvoren ikke blevet mindre.

Smitteudviklingen i Europa er bekymrende. Der er igen begyndt at være pres på sundhedsvæsenet i mange lande. Næsten 280.000 er nu døde med coronavirus i Europa.

Og rigtig mange steder må befolkningen igen lide de afsavn, som nedlukninger medfører.

I Frankrig har regeringen lukket store dele af landet ned. Det indebærer blandt andet udgangsforbud og forbud mod alle forsamlinger i det offentlige rum. Hver gang man forlader sit hjem skal man have en attest.

I Østrig er der indført udgangsrestriktioner med blot fire anerkendelsesværdige grunde til at forlade boligen: Arbejde, hjælpe andre personer, indkøb af livsnødvendige fornødenheder og gå- eller løbeture. Samtidigt opfordrer den østrigske regering til, at man højest er sammen med én anden person uden for husstanden. Som kansler Kurz sagde: ’Mød ikke nogen. Enhver social kontakt er en for meget.’

I Belgien er der på landsplan indført udgangsforbud fra midnat til klokken fem om morgenen. Nogle steder allerede fra kl 22.00 til kl. 06.00. Restauranter, cafeer og barer er lukkede.

I Italien er der indført nationalt udgangsforbud i aften- og nattetimerne mellem klokken 22 og klokken 5 om morgenen.

I Sverige kommer der den 24. november et forsamlingsforbud på otte personer.

I Tyskland er der lukket ned for restauranter, barer, værtshuse, for kultur- og fritidsaktiviteter og for underholdning.

Nogle steder begynder de omfattende tiltag heldigvis at virke. Frankrig og Tjekkiet ser for eksempel let faldende smittetal. I andre lande ses fortsat høje og bekymrende smittetal.

Herhjemme har nordjyderne skulle være stærke for os alle de seneste uger, men med dagens lempelser er det lysnet en smule. Foreløbigt er vi i Danmark et godt sted sammenlignet med, hvad vi kan se ude i Europa. Lad os sammen gøre, hvad vi kan for, at holde smitten nede.

Pas på hinanden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s