Virus er muteret i mink

Af Mette Frederiksen, Statsminister

Nogle ord om vaccine, Nordjylland og mink. Og de store beslutninger, regeringen har taget og i dag annonceret.

Vores mulighed for at komme på den anden side af corona er den vaccine, man i hele verden arbejder på højtryk for at udvikle. Det er selvsagt helt afgørende, at en ny vaccine virker bedst muligt. Af hensyn til dem, der risikerer at blive alvorligt syge – og af hensyn til hele vores samfund og økonomi. I Danmark og i hele verden. Og så hele vores fælles indsats ikke har været forgæves.

Alt må derfor sættes ind på, at vi ikke svækker muligheden for at få en virksom vaccine mod corona.

Men virus er muteret i mink. Den muterede virus har spredt sig til mennesker. Og Statens Serum Institut har fundet eksempler på virus hos mennesker, der udviser nedsat følsomhed på antistoffer.

Det betyder, at den muterede virus – via mink – kan indebære den risiko, at den kommende vaccine ikke kommer til at virke, som den skal.

Konklusionen fra Statens Serum Institut er helt klar: ”En fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner”.

Det kræver meget resolut handling. Og vi vil som regering gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at den muterede smitte inddæmmes og ikke spreder sig yderligere.

Derfor er det – desværre – nødvendigt at aflive alle mink i Danmark. Også avlsdyr.

Som regering ved vi godt, at det bliver meget svært for erhvervet at komme tilbage igen. Og jeg vil gerne, som jeg også gjorde det på pressemødet i dag, udtrykke min store sympati og beklage over for de danske minkavlere. Mange af jer mister ikke alene jeres levebrød, men et livsværk. I nogle tilfælde hele slægtens værk, som er gået i arv fra generation til generation. Selvom det er en ringe trøst, så er vi nu i fuld gang med at se på, hvordan vi kan hjælpe de berørte minkavlere økonomisk.

For at inddæmme den smitte, der er sket, er det også nødvendigt med flere restriktioner i de kommuner, hvor den muterede smitte vurderes at være udbredt. Det er lige nu i Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø kommuner.

Sundhedsmyndighederne arbejder på højtryk med den helt konkrete udformning af de nødvendige tiltag, som præsenteres i morgen. Der vil være tale om en nedlukning, der går længere end det, der gælder i resten af landet.

Som født og opvokset i Aalborg – og som en, der stadig føler mig mest hjemme i Nordjylland – så ved jeg, at nordjyder er gæve folk. Og det er der i sandhed brug for, for dette bliver en hård omgang. Jeg håber og tror på, at I nu vil gå forrest i at banke smitten ned. Som I tidligere viste det i Hjørring.

Tak til jer alle på en dag, hvor vi har taget en meget tung beslutning.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s