Anbefalinger til, hvordan senfølger til COVID-19 skal håndteres i sundhedsvæsenet

Af Magnus Heunicke, Sundhedsminister

Kære alle,

Her fra mig en lidt længere opdatering om senfølger af covid-19 på baggrund af Sundhedsstyrelsens lægefaglige arbejde. De fleste, der rammes af covid-19, går fri af senfølgerne – men der er desværre også mange, som har er hårdt forløb efter selve sygdommen.

Derfor finder jeg, at det er en vigtig information om epidemien, som jeg gerne vil dele. Oplysning er vejen frem.

Senfølgerne kan typisk være træthed, åndenød, svimmelhed og tab af smags- og lugtesans. Det er eksempler på de senfølger, som mange COVID-19 patienter fortæller, de lider af i uger eller måneder efter sygdommen.

Vi har på nuværende tidspunkt set, at senfølger kan forekomme i alle aldersgrupper. Både hos personer, der ikke har andre sygdomme og hos personer med kroniske sygdomme. En britisk undersøgelse har vist, at 20 procent af dem, der har haft COVID-19, har senfølger i 8 uger, og ca. 2 procent har senfølger i tolv uger eller mere. Vi har endnu ikke så præcise tal for Danmark, men vi må forvente, at vi også får en del patienter med senfølger her hos os, efterhånden som flere bliver smittede.

Derfor har Sundhedsstyrelsen i dag udgivet faglige anbefalinger til, hvordan senfølger til COVID-19 skal håndteres i sundhedsvæsenet. Konkret anbefaler Sundhedsstyrelsen, at lettere senfølger håndteres af egen læge, mens komplekse og langvarige senfølger behandles på specialiserede senfølgeklinikker, som oprettes i hver region. På den måde skal vi sikre, at der bliver taget hånd om alle borgere, der rammes af senfølger – uanset hvor i landet de bor.

Formålet med anbefalingerne er tosidigt. Dels skal vi sikre, at alle patienter med senfølger følges til dørs. COVID-19 kan være en alvorlig sygdom, og det er derfor vigtigt, at ingen føler sig efterladt alene med langvarige senfølger uden hjælp. Det andet formål er at sikre, at vi får samlet ekspertisen og på struktureret vis får indsamlet dokumenterbar viden om senfølgerne. COVID-19 er en ny sygdom, og der er stadig meget, forskerne ikke ved om, hvordan og hvor længe den påvirker forskellige patientgrupper.

Derfor er der sundhedsvæsenets opgave at gøre sig klar og implementere anbefalingerne. Det er det første og vigtige skridt mod, at vi kan få mere viden og yde bedre hjælp til de ramte.

Jeg sætter et link ind til anbefalingerne her, hvis du vil læse mere.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s