Vi vil have en finanslov, der prioriterer kunsten og kulturen

Af Zenia Stampe

Øv, så fik vi det sort på hvidt: Regeringen har ingen kulturpolitik. Det må være den klare konklusion på dagens finanslovsforslag, som vi ellers har ventet på med spænding – og med den klare forventning, at nu ville regeringen træde frem og udstikke en kulturpolitisk kurs.

Og ja, regeringen prøver at sælge sit finanslovsforslag som en prioritering af kulturen. Men det er helt samme historie som sidste år, hvor en delvis annullering af omprioriteringsbidraget (de årlige grønthøsterbesparelser) blev præsenteret som en opprioritering af kulturen.

Denne gang forsøger de sig med en tidsbegrænset ekstrabevilling på 50 mio. kroner årligt i 2021 og 2022. Halvdelen skal gå til at forlænge eksisterende bevillinger, mens den anden halvdel skal bruges til kultur- og musikinitiativer for børn.

Det betyder sølle 25 mio. kroner ekstra årligt i sølle to år for at indfri kulturministerens vision om, at alle børn skal lære at spille et instrument. Det svarer til 250.000 kr pr kommune. Hvor mange børn rækker det overhovedet til? Og hvilke børn kan lære at spille et musikinstrument på to år? Og hvad så bagefter?

Jeg havde forventet, at regeringen kom med en seriøs og permanent ekstrabevilling til vores musik-, drama- og billedkunstskoler. Og at de også havde gjort andre tanker om, hvordan vi styrker børns møde med kunsten. Men det her? Endnu en omgang symbolsk projektpolitik, der er færdig, inden nogen har opdaget det.

Jeg kan ikke læse det som andet end et desperat forsøg på at dække over, at regeringen ikke har nogen kulturpolitik. Men vi er jo ikke talblinde idioter. Vi kan godt gennemskue, når regeringen forsøger at spise os af med et alibi for en kulturpolitik, der er så tyndt, at det havde været mere værdigt bare at tilstå, at de ikke har nogen.

Men okay. Efter sidste års kamp for at droppe omprioriteringsbidraget og det sidste halvårs kamp for at skaffe hjælpepakker for kulturen, så er vi i ret god træning med at lokke penge ud af regeringen til kulturen. Det arbejde fortsætter nu. Vi vil have en finanslov, der prioriterer kunsten og kulturen. For alvor!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s