Tiden er til at mane til besindighed, tålmodighed og indbyrdes hjælpsomhed

Af Peer Aagaard

I Californien har statens ledere netop fremlagt en plan for genåbningen af samfundet. Planen består af fire trin, og adskiller sig på visse punkter fra, hvad de danske myndigheder har meldt ud. På den anden side giver den californiske åbningsplan en indsigt i den tidshorisont, man opererer med i den store delstat. Her sættes ord på krisens forfærdelige omfang, som vi endnu ikke har hørt herhjemme.

De fire stadier er:

Trin 1) …som Californien for tiden befinder sig på. Alle skal blive hjemme. Alle butikker og firmaer er lukket på nær forhandlere af fødevarer.

Trin 2) Visse butikker og arbejdspladser må genåbne. Det samme gælder uddannelses-institutioner. Tilladelse til genåbning kræver dog, at regler om blandt andet afstand nøje overholdes. Butikker som ikke sælger fødevarer må ikke lade kunder komme ind i butikken, men må indskrænke sig til at udlevere varer udendørs. Myndighederne forudser, at Californien stadig er flere uger fra at nå til stadie 2.

Trin 3) Frisører, skønhedssaloner, fitness-centre, kirker og biografer må genåbne, men stadig under iagttagelse af afstandsregler. Ifølge de californiske myndigheder vil der gå “adskillige måneder”, før delstaten når til Stadie 3.

Trin 4) Alt er som før Corona-krisen. Koncerter og sportsbegivenheder med publikum, kongresser og festivaler bliver igen tilladt. DETTE STADIE NÅS FØRST, NÅR DER ER FUNDET EN VACCINE IMOD COVID_19, OG STØRSTEDELEN AF STATENS BORGERE ER VACCINERET.

Læste du som jeg igennem listen i en tilstand, som bedst kan kaldes “bleg, men fattet”? Og sank du som jeg en klump eller to, da du kom til Trin 4, og det gik op for dig, hvor langt et tids-perspektiv, vi faktisk er ude i – i hvert fald i henhold til de californiske videnskabsfolk og myndigheder?

Californien har 40 millioner indbyggere. 45.031 er indtil videre registreret smittet. 1.809 er døde. I Danmark er 9.008 smittede og 443 døde. I forhold til befolkningstal er Danmark altså en del hårdere ramt end den amerikanske delstat, fordi vi befinder os på et senere stadie af epidemiens udvikling.

Trods disse forskelle maner ordene fra de californiske myndigheder til stor eftertanke: Alt afhængig af forskernes dygtighed i forhold til at finde en vaccine må vi alle være forberedt på et endog meget langt træk. Det er ikke nu, politikere og bedrevidende godtfolk bør prøve at overgå hinanden med “krav” om, at der skal lukkes op for stedse mere af samfundet og helst den del, der ligger deres eget hjerte nærmest. Snarere er dette tiden til at mane til besindighed og tålmodighed og indbyrdes hjælpsomhed efter bedste evne.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s