TILLLID ER GODT – MEN DEMOKRATISK KONTROL MED MAGTHAVERNE ER BEDRE

Af Theresa Scavenius

Det er positivt, at Mette Frederiksen har ændret retorik. At hun til pressemødet i aften flere gange nævnte, at oplukningen af samfundet igen skal ske på sundhedsfagligt grundlag. Det er et kursskifte i forhold til tidligere pressemøder og i forhold til, hvad der står i hasteloven. At hun betoner, at hun gerne tager imod input fra folketinget – og velsagtens alle borgere i samfundet – og flere gange nævner, at hun er dialog med folketingets partier i forbindelse med hjælpepakker. Mette Frederiksen udtrykker et ønske en demokratisk forankret krisestyring. Det er også et kursskifte.

Det er også positivt, at statsministeren i højere grad betoner, at corona-politikken ikke er nødvendighedens politik – men taler om en balancegang mellem andre sygdomme, andre samfundsmæssige udfordringer, samfundsøkonomi, borgernes kollektive psykologiske tilstand og forståelse for den danske politiske kultur. For det er den fine balancegang, som vil opretholde borgernes tillid til regeringen, myndighederne og vores demokratiske samfund i det hele taget.

Netop dét har jeg skrevet om i Politiken i dag: At borgernes tillid er regeringens vigtigste styringsinstrument. Og Mette Frederiksen styrker tilliden, når hun træffer beslutninger, som er fagligt og demokratisk legitime.

Men der kunne gøres en lang række ting, som yderligere ville styrke krisehåndteringen og gøre den mindre sårbar overfor mistillid. Konkret foreslår jeg, at der nedsættes et ekspertpanel og et borgerting, som kan understøtte regeringens og myndighedernes arbejde. Det vil være to institutioner, som kan understøtte den faglige diskussion kombineret med et forum for de politiske og etiske dilemmaer, som skal træffes og hele tiden bliver truffet.

Mette Frederiksen og Folketinget kan have en holdning. Men fordi beslutninger har så stor indvirkning på alle borgeres liv, burde de have en større mulighed for at komme til orde. For at kunne bringe deres holdning til den politiske og etiske balancegang til torvs.

Endnu mere konkret og akut mener jeg, at hasteloven bør revideres og løbende tilpasses den aktuelle sundhedspolitiske situation, hvor kapacitetsproblemet bliver mindre og dermed også smittefaren for alle, som ikke er i risikozonen for at dø af sygdommen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s