10 film vi ser frem til i 2019 (Del 2)

Den iranske mesterinstruktør Jafar Panahi er – trods både berufsverbot og husarrest – ikke til at stoppe. Efter Guldbjørnevinderen ’Taxi Teheran’ er han tilbage med endnu et prægnant værk optaget i allerstørste hemmelighed. Filmens hovedperson, Behnaz Jafari, er en af Irans mest populære skuespillere. En dag modtager hun en alarmerende besked på sin mobil. Det er en optagelse med en pige, der ser ud til at tage sit eget, da hendes familie ikke tillader hende at forfølge sin drøm om at blive skuespiller. Behnaz Jafari kontakter sin ven (og instruktør) Jafar Panahi, og sammen drager de ud for at finde den desperate pige, som skulle bo i en landsby op til den tyrkiske grænse. Som man aner, leger Panahi sindrigt og raffineret med virkelighed og fiktion i et smukt, gribende og såre humant mesterstykke, der blev belønnet med manuskriptprisen, da filmen havde verdenspremiere i Cannes sidste år.

Jacques Audiard (’Profeten’, ’Smagen af rust og ben’) leverer med ’The Sisters Brothers’ ikke kun sin første engelsksprogede film, men også sin første om ikke komedie, så i hvert fald regulært morsomme film. Og den modtog han Sølvløven (bedste instruktør) for i Venedig, hvor konkurrencen ellers var mere en skarp nok. ’The Sisters Brothers’ udspilles i det vilde vesten engang i 1850’erne. Brødrene Eli og Charlie Sisters er to notoriske drabsmænd og nådesløse dusørjægere. Nu er de på jagt efter Hermann Kermit Warm, som efter sigende skulle have fundet en genial måde at finde guld på. Han skylder en god sum penge og skal fanges – død eller levende. Helst det første. ’The Sisters Brothers’ er baseret på Patrick Dewitts roman af samme navn – kongenialt iscenesat af mesterinstruktøren Audiard, som har skabt en svært klassificerbar film – spændende, rå, smuk, morsom, mystisk og eftertænksom. Ikke sært, at skuespillerne – med Joaquin Phoenix, John C. Reilly, Jake Gyllenhaal og Riz Ahmed i hovedrollerne – har en fest.

Filmen ‘Non-fiction’ foregår i det parisiske forlæggermiljø, hvor en redaktør og en forfatter ender i en uoverskuelig situation. De to kæmper hver deres kamp med midtlivskriser, en forandret industri og deres koner. Instruktøren, som også har skrevet manuskriptet, har tidligere både instrueret og skrevet Personal Shopper med Kristen Stewart.

For første gang åbnes de skjulte arkiver med bandoneon-spilleren Astor Piazzolla af hans søn. Et filmisk portræt af den verdensomspændende legendariske komponist, der ændrede tangomusikken for altid. Instrueret af Daniel Rosenfeld.

Alexandre bor i Lyon med sin kone og børn. En dag opdager han ved en tilfældighed at præsten, der mishandlede ham da han var spejder stadig arbejder med børn. Han beslutter sig for at handle, og han får snart følgeskab af to andre ofre for præsten, François og Emmanuel. De finder sammen for at “brydetavsheden” omkring deres prøvelser. Men konsekvenserne vil ikke efterlade nogen uskadt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s