KAPELMESTERENS KYS

Af Leif Lønsmann

Torsdag den 5. juni 1924 fandt der et optrin sted på et konditori i København, som endte i Landsretten.

Dengang tjente de københavnske konditorier som dansesaloner, med levende musik og dans. Det gjaldt også konditoriet i Frederiksberggade, som blev ejet og drevet af Kammerråd Knud Pagh. Denne torsdag under musikalsk ledelse af kapelmester Eilert Lindorff-Larsen* (foto).

Klokken 23 var stemningen både høj og hed i Konditoriet, og kapelmesteren så sit snit til, som det hed dengang, at ”stjæle et kys” fra en ung dame, Frk. Petersen, der var gæst i Konditoriet.

Det offentlige kys skabte nogen opstandelse i Konditoriet, og restauratøren så sig foranlediget til at anlægge sag mod Kapelmesteren med krav om øjeblikkelig afskedigelse i henhold til kontrakten, som indeholdt en passus om at ”Kontraktforholdet ophører i samme Øjeblik, der sker brud paa Orden og Velanstændighed”.

Lindorff-Larsen benægtede i første omgang overhovedet at have kysset i lokalet, men tilstedeværende gæsters vidneudsagn modsagde ham. Vidnerne kunne bekræfte at have set ”kyssescenen”, men der var modstridende tolkninger af omstændighederne, herunder om det var sket med eller imod den unge dames vilje.

Sagen blev ført helt til Landsretten, som frifandt kapelmesteren med henvisning til at omstændighederne ved kysseriet ikke var tilstrækkeligt kortlagt, og at der derfor ikke var retsligt grundlag for dom eller straf. Retssamfundet lod tvivlen komme den sigtede til gode.

Kapelmesteren kunne således fortsætte sit spil, og dermed sin karriere, som senere bl.a. førte til at han blev musikalsk leder for Danmarks Radios Underholdningsorkester.

*

Eilert Henning Lindorff-Larsen, kapelmester og komponist Han blev student i 1920 og tog organisteksamen fra Musikkonservatoriet i 1922 og var i en årrække fast organistvikar ved Københavns Domkirke. I 1925 havde han sin debutkoncert. Fra 1930 var han tilknyttet Det ny Teater, Casino, Dagmarteatret som teaterkapelmester og var dirigent i National-Scala og i Cirkusrevyen. Desuden har han ledet underholdningsorkestret i Danmarks Radio. Lindorff-Larsen komponerede orgelmusik, sange og orkestermusik og beskæftigede sig med musikken til balletterne “Irene Holm” og “Jomfrukilden”. Han blev gift den 23. oktober 1925 i Frederiksberg Kirke med Esther Jacobine Rasmussen (29-12-1899). Efter skilsmisse i 1933 blev han den 15. februar 1934 gift på Københavns Rådhus med skuespillerinden Ellen Jansø. Senere blev han den 1. april 1951 gift med skuespillerinden Gerda Gilboe. Arrangerede musikken for Cirkusrevyen som inkluderede nogle fine arrangementer for Gellin og Borgstrøm med orkester. To blev senere indspillet på “His Master’s Voice” i 1937: “Zigeuner Fantasie” og “Høstgildet”. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s