Ser jeg vred ud?

Af Zenia Stampe

Ser jeg vred ud? Så er det fordi, jeg er det.

Jeg er vred over, at regeringen lader som om, at den går op i kunst og kultur, samtidig med at den igen og igen ofrer kunsten og kulturen til fordel for andre hensyn. Vi kan alle huske den stedmoderlige behandling af kulturlivet under corona, hvor det åbenbart var vigtigere at kunne gå i storcenter end at kunne gå på museum.

Nu er det så et af Danmarks stærkeste kunsteriske miljøer og en hel kunstart, der må lade livet, fordi regeringen har andre prioriteter.

Regeringen har således besluttet at lukke den verdensanerkendte danseuddannelse i København for i stedet at bruge pengene på en ny danseuddannelse i Holstebro.

Holstebro har længe ønsket sig en danseuddannelse, og hele dansemiljøet har bakket op om idéen om en ny danseuddannelse i Holstebro. Men ingen havde drømt om, at det ville ske på bekostning af den uddannelse og det miljø, man har brugt ti år på at skabe i København.

Danseuddannelsen på Scenekunstskolen er en af vores absolut bedste kunsteriske uddannelser i Danmark. Det er den eneste uddannelse på Scenekunstskolen, der er akkrediteret – altså har opnået anerkendelse som uddannelse i internationalt topklasse. De første kandidater blevet udklækket i år!

Men alt det smider regeringen nu over bord, fordi den gerne vil give Holstebro en danseuddannelse – uden at den dog er interesseret i at bruge flere penge på dans eller uddanne flere dansere.

Det er et voldsomt tilbageslag for dansen i Danmark. Da Statens Teaterskole for nogle år tilbage ændrede navn til Den danske scenekunstskole, så var det netop for at understrege dansens ligeværdighed med teatret og for at bringe de to kunstarter tættere sammen. Nu smadrer regeringen danseuddannelsen og isolerer den fra resten af scenekunsten. Det er en kulturpolitisk skandale!

Hvis Socialdemokratiet vil have os til at tro på, at de prioriterer kunsten og kulturen, så omstøder de beslutningen. Det er ikke for sent. Dansen er i forvejen underprioriteret i Danmark. Der er masser af potentiale i både at få en ny danseuddannelse i Holstebro – og bevare den verdensanerkendte danseuddannelse i København sammen med de andre scenekunstuddannelser.

Tak til de studerende på Den Danske Scenekunstskole for at arrangere demonstrationen og lade mig tale. Hvis I presser på udefra – så lover jeg at presse på indefra. For dansen i Danmark! Men også for at kunsten og kulturen har sin egen ret og ikke altid skal komme i anden række!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s