Jeg har aldrig fortrudt, at holde det ene fjumreår efter det andet

Af Arne Herløv Petersen

For 57 år siden fik jeg en åbenbaring. Eller måske var det bare en pludselig indskydelse. Uanset hvad det var, ændrede det mit liv.
Da jeg begyndte på Københavns Universitet i 1962, havde jeg det som et barn, der bliver lukket ind i slikbutikken. Forelæsningskataloget var som Ida Davidsens smørrebrødsseddel; jeg satte kryds ved alt det, jeg syntes lød interessant. Det var en hel del. Der var fri adgang dengang, frit valg på alle hylder, man kunne droppe ind og droppe ud som man ville. Man kunne sidde derhjemme og aldrig vise sig på uni, før man gik op til endelig eksamen. Man kunne blive evighedsstudent som Elsa Gress’ far, Ur-Gress kaldet, der var begyndt at læse i 1903 og stadig var i gang tres år senere, selv om han havde måttet opgive filosofi, fordi undervisningen foregik på første sal på Frue Plads, og hans ben ikke længere kunne klare trapperne. Så han havde skiftet til religionshistorie, der foregik i stueetagen.
Jeg valgte historie som hovedfag og lavede alle afløsningsopgaverne og tog forprøve på de normerede to år. Jeg havde valgt russisk som bifag og fulgte undervisningen i to år, men midtvejs var jeg blevet mere interesseret i kinesisk, så det fulgte jeg også. Samtidig fulgte jeg alle forelæsninger og øvelser i sociologi, der interesserede mig, og så gik jeg til nogle kurser i nordisk folkemindevidenskab. Jeg var blevet redaktør af Studenterbladet, jeg var formand for historisk fagråd og for fakultetsrådet på humanistisk fakultet og sad i bestyrelsen af Studentersamfundet og Socialistiske Studenter og den lokale SF-afdeling. Og så havde jeg, siden jeg begyndte på studiet to et halvt år før, udgivet en digtsamling på Borgen og en roman på Gyldendal. Jeg holdt en del foredrag rundt omkring og skrev kronikker og andre artikler. Og i januar 1965 tog jeg så første del af den endelige eksamen i historie. Den hed H1 og omhandlede økonomisk historie, statsvidenskab med forfatningslære og politisk teori og den slags. Vi læste Hobbes, Thomas More, Malthus, Adam Smith, Marx, Clausewitz, Schumpeter, Lenin og mange andre. Så manglede jeg kun specialet og H2, og det regnede jeg med at klare på to-tre år.
Men så den dag for omkring halvtreds år siden, hvor jeg kom gående over Frue Plads, slog det mig pludselig: Nu har du gået i skole, siden du var seks år. Du har aldrig rigtig lavet andet. Er det sådan, du ønsker dit liv skal være? Eller skal der være mere i det? Skal du ikke ud i verden og opleve noget andet?
Så i stedet for at gå videre til næste forelæsning, gik jeg ned i Mikkelbryggersgade, hvor Ritzau holdt til, og bad om at tale med chefredaktøren, som jeg aldrig havde set. Han spurgte, hvad jeg ville, og jeg sagde, jeg gerne ville ansættes på udenrigsredaktionen. Han så på mig, sådan en fyr på 21, der bare kom vadende ind fra gaden, og spurgte, om jeg havde en journalistuddannelse. Næ, det havde jeg ikke, men jeg havde skrevet en del i Aktuelt.

Godt, sagde han. – Du kan gå op på udenrigsredaktionen og blive sat på holdet deroppe for i dag. Du skal lave det samme, de andre laver. Du får ikke penge for det. Så kommer du her i morgen, og så fortæller jeg dig, om du er ansat eller ej.
Jeg kom tilbage næste dag og blev ansat, og så var jeg på udenrigsredaktionen. Senere kom jeg over på Aktuelt som fastansat journalist, jeg begyndte også at oversætte til forskellige forlag, og inden året var omme, havde jeg sammen med syv andre købt en tremastet skonnert og en tomastet galease, og vi gjorde os klar til at rejse Jorden rundt.
Fire år efter kom jeg tilbage til uni – efter tre måneders ophold i en palmehytte på stranden i Fransk Polynesien – og gik i gang med at læse igen, og så gjorde jeg da den historieuddannelse færdig.
Jeg har aldrig fortrudt, at jeg stoppede op den dag og besluttede at holde det ene fjumreår efter det andet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s