Den aftale kan Danmark langt fra være stolt af

Af Samira Nawa

I dag har justitsminister Nick Hækkerup underskrevet et “letter of intent” med sin justitsminister-kollega i Kosovo. Autograferne er sat på det stykke papir, der skal muliggøre, at Danmark lejer 300 fængselspladser i Kosovo. Justitsministeren skriver, at han har set frem til at sætte lige netop denne underskrift. Men helt ærligt; den aftale kan Danmark langt fra være stolt af.

Som retsordfører har jeg brugt timevis på forhandlingerne om Kriminalforsorgens økonomi. Timevis på forhandlinger med justitsministeren, de øvrige partier og ikke mindst på de mange interessenter og organisationer som har stor viden og erfaring med arbejdet i kriminalforsorgen.

Skridt for skridt lykkedes det at rykke aftalen i en bedre retning. (Yep, det nytter at blive i forhandlingslokalet i stedet for at udvandre så snart man får øje på den første tidsel). Blandt forbedringerne er penge til civilsamfundets indsatser i fængslerne, mere fokus på resocialisering og uddannelse til de indsatte, større tillid til fængselsbetjentenes faglige skøn og etablering af psykologkorps der skal hjælpe de hårdt pressede ansatte i kriminalforsorgen.

Men i sidste ende kunne jeg ikke se, hvordan Radikale Venstre skulle være med i en aftale, hvor der oprettes danske fængselspladser i Kosovo! Og hvor det finansieres med besparelser på integrationsindsatsen og kulturlivet.

Men det kunne Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Konservative og SF(!) tilsyneladende godt se sig selv i. Og det vil jeg minde dem om igen og igen, når vi i praksis kommer til at være vidne til, at det ikke fungerer. Det gjorde det nemlig heller ikke da Norge lejede fængselspladser i Holland – en ordning som blev stærkt kritiseret af den norske ombudsmand.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s