Apropos Transmogrifning og tidsmaskiner

Af Jakob Olsne

Jeg har netop læst den Bulgarske forfatter Georgi Gospodinovs roman: Tidsskjul.

Det er på en gang både science fiction, magisk realisme, selvbiografi, essay og politisk analyse.

Det handler om nostalgi og ideen om, at det altid var bedre i gamle dage. Der optræder en mystisk professor(der er et opdigtet alter ego) som opretter en klinik i Wien for demente. Her er der indrettet suiter hvor alting er som i de dementes ungdom. Dem fra vest får 60’ere og Beatles hår og dem fra øst får dårlige cigaretter og mangel på lokumspapir. Der lidt mindelser om ”Goodbye Lenin”, men den er også sjov og tankevækkende.

Siden går det sådan, at alle landene i EU skal stemme om hvilken tidsalder de helst vil befinde sig i. Svenskerne vælger 60’erne med Pippi Langstrømpe og Astrid Lindgren, Danmark vælger 70’erne- fordi der vidste man hvad man ville bruge den nys vundne frihed. Øst på valgte nogen lande deres nationale storhedstid i forskellige århundreder og hovedparten 90’erne, hvor jerntæppet var forvundet.

Meget muntert men samtidigt og en analyse af populismen, der stortrives i vores demokratisk ustabile periode. Dybest set bruger populisterne nostalgien som drivkraft, vi skal tilbage til den gang alting var meget bedre. Trumps: Make America great again og Brexit, hvor overklasseløgene med Johnson og Rees-Mogg i spidsen ønsker sig tilbage til et verdensomspændende imperium (Dream on!)

Eller den unge danske kvinde der kom ind i folketinget for DF, som havde det mål, at vi skulle tilbage til det samfund man kunne se i de gamle danske film.

Tiden er på mange måder historieløs, det informationsniveau og oplysning man drømte om med internettet er blevet et tsunami af misinformation, rædselsvækkende subkulturer og decideret politisk manipulation, der langt overstiger ens værste frygt.

Læs bogen – den er velskrevet, sprænger forskellige genrer, er(sørg)munter og tankevækkende.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s