Morten Nielsens Mindelegat til Shadi Angelina Bazeghi

Af Asger Schnack

Morten Nielsens Mindelegat er i år tildelt Shadi Angelina Bazeghi. Legatet uddeles på årsdagen for Morten Nielsens død. Bestyrelsens begrundelse for valget af Shadi Angelina Bazeghi lyder: ”Shadi Angelina Bazeghi er en af vores stærke dynamiske digtere. Hendes to digtsamlinger vidner om et stort og eksplosivt talent i ’Vingeslag’ (2015) og ’Flowmatic’ (2020). Sidstnævnte viser, at hun også tør radikale sproglige eksperimenter. Titlen henviser til det første engelske computerprogrammeringssprog, som teksten også i sin fragment-opsætning kan tænkes at ’mime’. Shadi Angelina Bazeghi er desuden oversætter af poesi. Hun har gendigtet amerikanske Audre Lorde til dansk. Hun har iransk baggrund, kan sproget farsi, er derfor rustet til at oversætte iranske digtere. Hun har, med sin oversættelse af den afgørende iranske digter Forugh Farrokhzad, vist, at det er muligt at flytte et sprogområdes poesi over i et andet, her dansk, gjort med en naturlighed og indsigt, der får læseren til at føle, at det allerede er en del af den danske poesi. Shadis digte befinder sig i kærlighedens bataljer, i poesiens mulighed for sprogligt oprør i en verden af undertrykkelse, fornægtelse og konflikt. Hun trækker sine linjer fra det specifikt privat/personlige til det kosmiske. Mange af hendes digte handler om krigen, eller bedre, skriver sig midt ind i krigen. På den måde er der en klar forbindelse til Morten Nielsens univers, hvis digte jo sitrer, rejser og lyser i ’krigens urolige, fjerde sommer’. Det er en glæde at kunne tildele Shadi Angelina Bazeghi Morten Nielsens Mindelegat.” (Foto: Jakob Dall).

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s