Bør jeg blive ved med at tage det?

Af Haifaa Awad

Jeg mærker en knude i maven når jeg ser hvordan en dukke af statsministeren kan brændes på Forum. Samme knude mærkede jeg da jeg så angrebet på den amerikanske kongres. Og den knude vokser sig kun større når jeg ser de massive chikanerende angreb på læger og sundhedspersonale online som oplyser om pandemien eller deler billeder af at de er blevet vaccineret.

Jeg selv er som intensivlæge nu også lagt for had og injurierende påstande er delt om min person fordi jeg opfordrer til at vi alle overholder retningslinjerne og passer på hinanden.
Jeg kan godt tage dele af det, jeg har været i debat-Danmark længe. Men bør jeg blive ved med at tage det?
Jeg ved at mange super dygtige kollegaer efter den online chikane holder sig tilbage med at deltage offentligt eller online-offentligt med deres faglighed.
De orker ikke chikane og ekstremt anklagende beskeder. Ja endda at blive kaldt djævlens yngel og at man er landsforrædder. Man udstilles i grupper og anfægtes på faglighed og uafhængighed, fordi man som fagperson ytrer sig.

Det ødelægger altså ikke bare vores debat om pandemien, men også vores samtale og informationsniveau at vi ser denne ekstreme adfærd online. Accelereret af en pandemi som naturligvis også rammer skævt.

Det får folk med kvalificeret viden til ikke at ville blande sig, fordi ekstreme kræfter mobiliserer had i uset omfang i bestemte befolkningsgrupper.

Det er utrolig nemt for mig bare at fordømme den form for ekstremisme. Og det gør jeg.

Men jeg synes også at politikere skal gøre meget mere offline for at tage online chikanen af os som stand alvorligt fra disse voksende ekstreme røster.

Man skal tage hetz, trusler og chikane online ligeså alvorligt som hetz, trusler og chikane offline. Ellers forstummer læge-deltagelsen. Og det er ingen tjent med, hverken midt i en pandemi eller generelt hvad angår sundhed.

Og så skal vi altså have meget mere fokus på hvad ekstreme og rabiate holdninger fodres af. Imens jeg arbejdede i Syrien så jeg at fattigdom og bomber skabte ekstremister ud af helt fredelige mennesker.

Vi skal kigge på hvad det er som har skabt den frustration, den afmagt og den myndighedsskepsis som rammer os med dukkebål og store hetz online, og så tage det alvorligt. Vi skal virkelig tage det alvorligt at der nu er parallelle virkeligheder og parallelle fællesskaber som nærer og udvikler den form for ekstrem adfærd.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s