Pesten er blevet en bestseller

Flemming Chr. Nielsen skriver på Facebook:

I en avis læser jeg, at Albert Camus’ roman “Pesten” pludselig er blevet en bestseller i Frankrig. Den bliver det nok også snart hos os, for de fleste tror vel, at det er en gyser om corona og den slags, som man kan sidde i sofaen og råhygge sig med.

Nej, fortællingen drejer sig om den hæslige offentlige mening, som i 1930erne og i vanviddets år derefter blev indåndet via smitsomme medier og politikere, nemlig at der fandtes underudviklede og middelalderlige folkeslag, som vi civiliserede mennesker ikke kunne være bekendt at leve side om side med.

Romanens sidste sætning hvisker til os, at den slags epoker altid kommer igen. En af dem er hos os nu, mens mennesker bombes og myrdes, og de endnu levende skeletter og muselmænd trygler om vores hjælp i kulturens, ligestillingens, de urokkelige kristne værdiers, de faste håndtryks og demokratiets sydøstlige udkant.

Men medier og politikere vender igen ryggen til. Du kan ikke åbne en avis eller se noget fjernsyn, uden at du hører om, at de stakler er u-integrerbare, og at det er os, der er truet af de ulykkelige, som kaldes for horder.

Her får du til overvejelse slutordene i “Pesten” fra 1947:

“… at pestens bacille aldrig dør og aldrig forsvinder, at den gennem årtier kan slumre i møbler og linned, at den venter tålmodigt i stuer, kældre, kufferter, lommetørklæder og gamle papirer, og at den dag måske kommer, da pesten til ulykke og belæring for menneskene påny vækker sine rotter og sender dem ud for at dø i en lykkelig by.”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s