Hvor blev I af, gutter?

Jens Philip Yazdani skriver på Facebook:

Jeg kunne kun tælle til syv mænd, inklusiv mig selv, til dagens arrangement om feministisk økonomi, på trods af at lokalet var stuvende fyldt.

Det er ærligt talt skuffende. For udover at den feministiske kamp er vigtig for vores søstre, kærester, mødre og fremtidige døtre, hvad der i sig selv er selvstændig grund til at den burde være vigtig for os, handler feminismen også om at skabe et mere retfærdigt samfund for os alle.

Uden kvindefrigørelse, findes ingen egentlig frigørelse.

Og selvom nogle mænd måske kan synes, det er træls at skulle være til et arrangement, hvor de risikererer at blive konfronteret med deres kønsmæssige – økonomiske – privilegier, er det edderhugme vigtigt.

‘Kvindefag’ – og kvinder – lønnes nemlig lavere end ‘mandefag’ – og mænd. Det er et problem. Og ikke kun for kvinderne, men for os alle. Det handler nemlig ikke kun om, at lønkronerne skal fordeles anderledes, hvad de skal, men om, at alle skal have lige løn for lige arbejde. Det en kamp for os alle.

Det såkaldt reproduktive arbejde (oprydning, opdragelse, madlavning m.v.) værdisættes ikke i vores nuværende, kapitalistiske samfund (hvor det i øvrigt er kvinderne der står for klart hovedparten). Det er et problem. Og ikke kun for kvinderne, men for os alle. Det medfører nemlig en skævvridning i, hvad vi alle anser som vigtigt og prioriterer som samfund. Og det er spørgsmål for os alle.

Og jeg forstår da godt, hvis man synes, det er træls at skulle belemres med viden, der retfærdigør, at man må opgive egne privilegier; at ens egen løn måske ikke skal ligeså meget op som ens kvindelige kollegas til næste lønforhandling; eller at man skal tage en større andel af opvasken derhjemme efter aftensmad.

Men det er altså drønhamrende vigtigt for os alle. Ligesom det er det eneste retfærdige. Det er jo også derfor, at det netop er en viden, der både retfærdigør og fordrer handling. Fordi andet end egentlig lighed mellem kønnene sgu bare ikke hører sig hjemme.

Og det er altså vores alles ansvar.

Så hey gutter, kom nu lige ind i kampen.

Jeg regner i al fald stærkt med at se jer under under de feministiske faner allerede næste søndag, d. 8 marts, hvor det er kvindernes internationale kampdag, og vi igen går på gaden i kampen for et retfærdigt samfund med lighed og frihed for os alle.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s