Vi er ikke en kulturnation

Af Michael Thouber

»Vi har en stor opgave foran os, hvor vi må fortælle de ledende politikere, hvilken kæmpe folkelig opbakning, kunst-og kulturinstitutioner oplever i disse år, da det tilsyneladende ikke er strømmet ind på Christiansborg. For mig signalerer prioriteringen, at man ikke forstår, at kulturlivet også er en økonomisk stærk industri og en væsentlig arbejdsplads for rigtig mange mennesker. Og at et åndeligt produkt nogle gange kan have større værdi end det at gå ned og købe en T-shirt«

Reflekterer sammen med en række dygtige kolleger i dagens Jyllands-Posten over om Danmark er blevet “en storcenter nation, ikke kulturnation” som Erlend G. Høyersten direktør på ARoS Aarhus Art Museum formulerer det.

Peter Duelund, lektor emeritus på Institut for Kunst-og Kulturvidenskab på Københavns Universitet: »De skyder i virkeligheden sig selv i foden, for man må ikke glemme, at det var Jens Otto Krag og Socialdemokratiet, der efter Anden Verdenskrig klart formulerede, at den økonomiske velfærdspolitik skal være et redskab til en levende dynamisk kultur – ikke omvendt. Altså at en blomstrende kultur er målet, og økonomien er redskabet.«

Jørgen Ramskov, direktør for Producentforeningen: »Der er jo et gammelt udtryk, der siger, at “kulturen er ej blot til lyst”, og det er jo virkelig rigtigt. Der er læring og historie og ikke mindst virkelig mange arbejdspladser i kulturen. Hvis man er optaget af at åbne samfundet, burde man også se på det store aktiv, kulturen er for samfundsudviklingen og rent økonomisk.«

Finn Wiedemann, lektor på Institut for Kulturvidenskaber ved SDU: »Den politiske interesse for kulturen tidligere hen var større, og engang blev den faktisk set som noget væsentligt, som man skulle beskæftige sig med som en del af velfærdsudviklingen«

Julie Rokkjær Birch, direktør på Kvindemuseet: »Man kan – måske ubevidst – køre i én retning i lang tid, og hvis ingen protesterer, så bliver dét holdningen. Det her handler for mig at se ikke om corona – eller om en måned fra eller til. Det handler om, at bægeret flyder over, fordi det igen er udtryk for, hvordan vi prioriterer i Danmark. Hvis vi bliver ved at prioritere på denne måde, så står det ret klart, at vi ikke er en kulturnation.«

Merete Sanderhoff kunsthistoriker og museumsinspektør på SMK – Statens Museum for Kunst: »Selv om danskerne måske ikke vægter kultur så højt, når de skal stemme til folketingsvalg, så stemmer de med fødderne. De har aldrig brugt landets kulturtilbud så meget, som de gør i disse år. Og nu hvor museer, teatre, biblioteker og spillesteder har været lukket ned i månedsvis, så boomer danskernes digitale forbrug. Politisk vejer kultur måske ikke tungt lige nu, hvis man sammenligner med Tyskland. Men som kultursektor tror jeg, at dét, at vi har taget handsken på og vist, hvor hurtigt vi kan omstille os, og hvor meget danskerne har brug for kulturelt indhold, vil få langsigtede effekter – også på den politiske debat«

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s